Első évad

2021.08.31. 14:21

Középiskolások mérhetik össze tudásukat az Ifjú tudósok vetélkedőn

A történelemből, biológiából és kémiából meghirdetett versenyre Magyarországon és szomszédos országokban élő diákok nevezhettek.   

Forrás: Pixabay

Szeptember 6-tól láthatóak az Ifjú tudósok című vetélkedő első évadának elődöntői, középdöntői és döntői a közmédia kulturális csatornáján, az M5-ön. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos versenyén 11. és 12. osztályba járó diákok történelemből, biológiából és kémiából teszik próbára magukat.

A vetélkedő lehetőséget ad arra, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák jártasságukat és tudásukat az adott tudományban. A műsor célja szemléltetni, hogy megéri tanulni, valamint elmélyülni egy tudományterületben.

A televíziós döntők kreatív és izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban. Az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre kapnak magyarázatot a műsorban, valamint érdekes történelmi összefüggéseket ismerhetnek meg.

A vetélkedőre csaknem 3500 nevezés érkezett. A tavaly novemberben tartott első megmérettetésen történelemből 50, biológiából 48, kémiából pedig 49 tanuló jutott tovább. A februárban megrendezett regionális fordulóból tudományterületenként nyolc fiatal került be a televíziós vetélkedőbe.

A továbbiakban a versenyzők a páros megmérettetéseken keresztül a történelem, a biológia és a kémia világába kalauzolják el a nézőket egy-egy teljes hétre.

A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékeli. A feladatok megoldásában a zsűritagok segíthetik vagy akár el is bizonytalaníthatják a versenyzőket. A változatos kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok egyaránt szerepelnek. Ezenkívül a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutatnak a stúdióban.

A győzelemhez nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség van.

Az M5-ön hétköznapokon 17 óra 30 perckor, szombatonként 18 óra 40 perckor, vasárnapokon pedig 18 óra 35 perckor látható a műsor. A vasárnap esti adásokban, szeptember 12-én, 19-én és 26-án lesznek a döntők. Ekkor derül ki, kik lesznek az év ifjú tudósai. Az elismeréseket Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyújtja majd át a helyezetteknek.

További részletek az Ifjú tudósok Facebook-odalán, valamint az M5 Facebook-oldalán olvashatók.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!