Invazív faj

2022.03.03. 20:18

Döbbenet: ezek a kicsi pókok denevérrel is táplálkoznak

Egy védett Pipistrellus pipistrellus törpedenevért zsákmányolt hálójával egy Steatoda nobilis pók. Ez az első alkalom, hogy a tudósok ilyen viselkedést észleltek, és igencsak meglepődtek.

Úgy gondolják, hogy ezek a kis méretű pókfélék körülbelül száz évvel ezelőtt, a Kanári-szigetekről kerültek véletlenül az Egyesült Királyságba, és azóta döbbenetes gyorsasággal terjednek – írja az Origo.

Míg a legtöbb pók kis rovarokkal táplálkozik, a mindössze 9,5-14 milliméteres Steatoda nobilis (a britek nemes álözvegyként is nevezik őket) jobban kedvelik a denevéreket. Erős méregük teszi lehetővé, hogy saját maguknál jóval nagyobb gerinceseket zsákmányoljanak.

A szakértők szerint ez a pók válhat hamarosan a világ egyik leginvazívabb ízeltlábújává.

A galwayi Ír Nemzeti Egyetem tudósai tanulmányozták a pókokat és rendkívüli képeket publikáltak az angliai Shropshire-ből, ahol a pókok Pipistrellus nembe tartozó törpedenevérekkel táplálkoztak. Ben Waddams vadon élő állatokat fotózó művész riasztotta a tudósokat, miután a padlásán denevéreket talált pókhálóba gabalyodva, két egymást követő napon.

Az egyik, egy fiatal egyed már elpusztult, miután a pók teljesen mozgásképtelenné tette, és végtagjait pókselyemmel szorosan a törzséhez rögzítette. A teste összezsugorodott és elszíneződött. A második felnőtt denevért szintén a pókháló foglyaként, de még élve fedezték fel, majd épségben szabadon engedték. (Fotók az eredeti publikációban ITT)

 

Az Ecosphere tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a pók komolyan veszélyeztetheti az őshonos fajokat. Szakemberek szerint bár ez az első, de korántsem biztos, hogy az utolsó alkalom, hogy a Steatoda nobilis pókok denevért zsákmányoltak bárhol a világon.

A világ egzotikusabb részein a tudósok már dokumentálták, amikor a kisméretű pókok ragadozóként viselkedtek és gerinceseket zsákmányoltak, de csak most kezdjük felismerni, milyen gyakran fordulnak elő ezek az események 

– mondta Dr. John Dunbar, az Ír Kutatási Tanács posztdoktori munkatársa, a Venom Systems Lab, Ryan Institute, NUI Galway és a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. 

– Most, hogy ez az idegen faj így meghonosodott Írországban és az Egyesült Királyságban, egyre több ilyennek lehetünk a tanúi.

Hozzátette: más, sokkal kisebb, a Steatoda nemzetségbe tartozó pókokról is ismert, hogy képesek kígyókat és gyíkokat elfogni, hogy azokkal táplálkozzanak. A tudósok azt is jól tudják, hogy az őshonos pókoknál jóval gyorsabban alkalmazkodnak, ami még inkább megerősíti a zsákmányfajokra gyakorolt hatásukat.

 

A Steatoda nobilis-t Nyugat-Európa egyik legveszélyesebb pókjaként tartják számon. Amellett, hogy potenciális veszélyt jelent az őshonos vadon élő állatokra, 

csípése súlyos tüneteket, heves fájdalmat okoz az embereknél is.

Az Egyesült Királyságban ráadásul meredeken csökken a törpedenevérek száma, és a védelmi erőfeszítések csak kismértékű fellendüléshez vezettek a közelmúltban.

A Steatoda nobilis pók megjelenését először 1879-ben jelentették Dél-Angliában, de az elmúlt évtizedekben folyamatosan terjeszkedett. A faj világszerte mindenhol megjelent Európától és Kelet-Ázsiától kezdve, Észak-Amerikán át Dél-Amerikáig.

Borítókép: Steatoda nobilis / Illusztrációfotó / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!