Harc a tűzzel

2022.07.31. 18:20

Egy hete küzdenek a Ceské Svycarsko Nemzeti Parkban pusztító erdőtűzzel

Megpróbálják fokozatosan csökkenteni szombattól a nyugat-csehországi Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban egy hete pusztító erdőtűz területét a tűzoltók – közölte Vladimír Vlcek, a cseh tűzoltóság regionális parancsnoka szombaton Ústí nad Labemben.

A legfrissebb helyzetjelentés szerint továbbra is mintegy ezer hektáron ég az erdő a Nemzeti Parkban, amelynek nagy része le van zárva a látogatók előtt.

Mintegy két kilométer szélességben és öt kilométer hosszúságban ég az erdő. A területet sikerült körülszántani, ezért csütörtöktől kezdve már nem növekszik. Most a hét végén megpróbáljuk fokozatosan csökkenteni a tűz által érintett területet

– mondta Vlcek újságíróknak.

Ennek érdekében a hivatalos közlés szerint a tűzoltók számát az eddigi 500-ról 700-ra emelték, s a tűzoltásba már 8 helikopter és 3 repülőgép is bekapcsolódott. A műszaki segítség Svédországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkezett. A szlovák kormány harminc tűzoltót is küldött a csehek megsegítésére. Csütörtökön két olasz helikopter is besegített, de azoknak az olaszországi erdőtüzek miatt már vissza kellett térniük hazájukba.

A legfőbb probléma továbbra is az, hogy a sziklás-erdős vidéken nagyon nehéz, helyenként lehetetlen a klasszikus tűzoltótechnika használata, ráadásul a vizet is több kilométeres távolságból kell a helyszínre juttatni. 

A tűzoltó-helikopterek és -repülőgépek bevetése azonban nagyon hatékonynak bizonyult.

Az erdőtűz még kedden átterjedt a szomszédos Szász-Svájc Nemzeti Park területére is, ahol a német hírügynökség szombati jelentése szerint már többszáz hektárnyi területen pusztít.

A cseh oldalon mintegy 450-500 személyt kellett evakuálni a tűz által veszélyeztetett apró településekről, üdülőházakból. A kiürített házakat a rendőrség és a tűzoltóság felügyeli. Kiürítették a térségben lévő nyári gyerektáborokat is.

Borítókép: Tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén a csehországi Hrensko közelében fekvő Ceske Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban 2022. július 27-én. Fotó: MTI/AP/CTK/Ondrej Hajek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!