Szélsőséges szárazság

2022.08.23. 16:45

Repülőgépekkel segíti a portugáliai erdőtüzek oltását az EU

Az Európai Unió két tűzoltó-repülőgéppel segíti Portugáliát az országban több helyen pusztító erdőtüzek oltásában - közölte az Európai Bizottság kedden.

Tűzoltás Sao Tome do Castelóban

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Omar Marques

A brüsszeli testület közleménye szerint a két Canadair típusú, kétéltű tűzoltó-repülőgép Portugália északi részén, az erdőtüzek által leginkább érintett területeken kezdte meg az oltást.

Az uniós bizottság közleménye idézi Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost, aki szerint a Görögország által biztosított repülőgépek az európai szolidaritást testesítik meg.

Mivel az erdőtüzek a kontinens erőforrásait és lakosságát továbbra is fenyegetik, ébernek kell maradni és készen kell állni a lehető leggyorsabb segítségnyújtásra

 - tette hozzá.

Egy Canadair típusú tűzoltó-repülőgép munka közben Portugáliában
Fotós: Patricia De Melo / Forrás: AFP

Az Európai Bizottság közölte továbbá, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja szoros kapcsolatban áll a portugál hatóságokkal, hogy támogassa a tűzoltási műveletek összehangolását a térségben, és szükség esetén további segítséget mozgósítson. Ezenkívül az EU Copernicus nevű műholdas rendszerének térképészeti szolgáltatása létfontosságú adatokat gyűjt a leégett területekről az elsősegélynyújtók számára.

Idén egész Európában száraz és rendkívül meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. 

Az unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén ez idáig több mint 700 ezer hektáron pusztított erődtűz Európában.

A nyári erdőtüzek hagyományos vidéke, a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is. A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália legkevesebb 77 292 hektár leégett területtel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!