Pusztulás

2022.08.18. 11:00

Világszerte 9,3 millió hektár erdő vált a tűz martalékává

Az elmúlt húsz év alatt majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége – idézte szerdán a BBC hírportálja a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál adatait.

Erdőtűz lángjait nézik helybeliek a kelet-spanyolországi Anon de Moncayóban 2022. augusztus 13-án.

Forrás: MTI/AP/Europa Press

Fotó: Fabian Simon

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt – a növekedés oka a magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás.

Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt

 – mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője.

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők.

Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. 

Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint a fele Oroszországban pusztult el.

Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból

 – mondta James McCarthy.


 

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!