Szentföldi élet

2022.09.27. 12:57

Mozaikokat fedeztek fel a Galileai-tenger partján

A Szentföldről mesélő 5. századi mozaikokat, a korai iszlám kalifa, Khirbat Al-Minya palotájához közeli településen fedezték fel a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem régészei. Az Omajjád által emelt épület Kelet-Galileában, a Tiberias-tó északi végétől csaknem 200 méterrel nyugatra helyezkedik el.

A közelben a mainzi csapat egy kőből épített kemencét is felfedezett, amit valószínűleg cukornád feldolgozására használtak

Forrás: uni-mainz.de

Khirbat al-Minya helyi közigazgatási központként Galileai-tenger partján.a Jund al-Urdunn („Jordán járás") alrégiójában, valamint kapcsolattartó pontként is funkcionált az umar és a helyi arab törzsek számára. Karavánszerájként is használhatták a Galileai-tenger mentén vagy a tó partjától a tengerpartig északkeletre utazó kereskedők számára.

A csapat geomágneses felszíni felméréseket és egy sor próbagödör ásását végezte el, amelyek segítségével felfedezték, hogy a kalifa a 8. század elején adott megbízást a palotájának építésére, benne egy mecsettel és egy 15 méter magas átjárótoronnyal. 

A régészek különböző időszakokból származó, bazaltból készült kőépítményeket, víztartályt, vakolt falakat és díszes mozaikpadlót is találtak itt.

A mozaikok az 5-6. századból származnak, és az egyiptomi Nílus völgyében honos növény- és állatvilág úgynevezett nílusi jeleneteit ábrázolják. 

Az ugyanebből az időszakból származó kerámialeletekkel együtt ezek arra utalnak, hogy egy település úgymond megelőzte a kalifa palotájának építését. Ennek eredeti lakói a szakemberek szerint keresztények vagy zsidók lehettek, akikhez később egy kis iszlám közösség is csatlakozott, akiknek a kalifa a 8. század elején oldalbejáratot épített, hogy bejuthassanak a palotájába.

Az épület eredeti lakói keresztények vagy zsidók lehettek
Forrás: uni-mainz.de

A feltárt kerámiákból kiderült, hogy a helyszín az Omajjád majd Abbászida kalifátusok fennhatósága alatt maradt 7. és a 11. század között. 

Ebben az időszakban új építési projektek indultak, amelyek során a mozaikok egy részét eltávolították a régi falak egy részét pedig lebontották. A közelben a mainzi csapat egy kőből épített kemencét is felfedezett, amit valószínűleg cukornád feldolgozására használtak.

Legfrissebb ásatásaink azt mutatják, hogy Walid kalifa a Galileai-tenger partján építtette palotáját, egy már régóta lakott, gondosan felépített területen


– mondta Dr. Hans-Peter Kuhnen professzor, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. 

További részletekért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!