ismét nekivágnak

2019.05.23. 07:07

Június elején indul a K2 meghódítására a két magyar hegymászó

Klein Dávid és Suhajda Szilárd olyasmire vállalkozik, ami magyaroknak eddig még soha nem sikerült.

Everest Base Camp, 2017. április 9. Klein Dávid (b) és Suhajda Szilárd hegymászók, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagjai az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsõként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A hegymászók ismét együtt indulnak útnak a 8611 méteres K2 csúcsára oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül – idézték fel közleményükben az expedíció szervezői.

A két hegymászó kilenc hónap intenzív edzés után, jól felépített, rugalmas stratégiával vág neki a mászásnak. A sportolók már tavaly elkezdték a felkészülést, és már három intenzív edzőtáboron vannak túl.

Klein Dávid szerint idén sok okuk van a bizakodásra, hiszen a mostani expedíció előtt a szokásosnál több idejük volt állóképességüket fejleszteni, ezen kívül összeszokott párosként vágnak neki újra annak a kihívásnak, amelyet 2016-ban az időjárási viszonyok miatt nem sikerült teljesíteni.

Az alpinisták a tervek szerint június 8-án indulnak a Liszt Ferenc reptérről Iszlámábádba, majd június 20-án érik el az első alaptábort. A július végéig tartó mászó időszakban az Abruzzi-útvonalon kiépítik a táborokat, akklimatizációs köröket tesznek, végül az időjárási körülményekhez mérten július végén megpróbálkoznak a csúcstámadással. A hegyet augusztus elején hagyják el, végül augusztus 10-én érkeznek vissza Budapestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!