micsoda kapás

2019.06.23. 12:52

Leírhatatlan érzés egy ilyen pontyot kifogni

Címkék#likebalaton

Kapitális méretű pontyok akadtak horogra júniusban a Balatonnál. Lökös Máté 20,97 kg-os, 90 cm hosszú gyönyörű példánya nem rekord, mégis hatalmas öröm.

Krausz Andrea

Forrás: Lökös Máté / Facebook / Likebalaton

A Balatoni Halgazdálkodási Nonporfit Zrt. több júniusi ponytfogásról is beszámolt közösségi oldalán, ahol a fotókon boldog horgászok ölelgetik magukhoz a szép példányokat. A hivatalosan bejelentett és lemért halak gondos dédelgetés és egy kis sebfertőtlenítés után sértetlenül kerültek vissza a tóba. Az érintettek azt mondják, mindig is arra vágytak, hogy kifogják életük halát, a siker érzése pedig leírhatatlan.

A profinak számító horgász Fuky Csoki Team nevű csapatával minden évben részt vesz a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán, vagyis az IBCC-n (International Balaton Carp Cup), ahol az egyik évben ezüstérmet szereztek. Az építőiparban dolgozó Máté, ha teheti, minden szabadidejét a Balatonnál tölti – mondta el ezt is a LikeBalatonnak.

Lökös Máté a lapnak elmondta, hogy nagy pontyhorgász, ez a szenvedélye, az életstílusa. Ez a hal a pünkösdi hétvégén akadt horogra, és egy jó félórás fárasztás után sikerült a hatalmas pontyot megmeríteni.

Fotó: Lökös Máté / Facebook / Likebalaton

Hozzátette, mindig csónakból szoktak fárasztani. Mivel messzire behúzzák a szereléket, így kíméletesebb, mint a partról csörlőzni, pumpálni. Beülnek a csónakba és úgymond a hal fölé mennek. Egy barátja segített meríteni és beemelni.

Gyorsan kivitték, és bejelentették, mert ekkora halnál bejelentési kötelezettségünk van a halgazdálkodási cég felé.

A mérlegelést tanúkkal hitelesítették.

Ezelőtt nem találkozott ezzel a példánnyal. Kérdezősködött horgászberkeken belül, de más sem fogta ki még ezt a halat. Máté elmondása szerint később felismerhető lesz, mivel elég jellegzetes pikkelyhibákkal rendelkezik.

Korábbi rekordjait tekintve, ez a ponty a második legnagyobb amit fogott. Az első helyen egy 21,40 kg-os példány áll, amelyet Balatonakalin akasztott horogra 5-6 éve.

Lökös Máté azt is elmondta, hogy milyen körültekintően bánnak a kifogott halakkal.

„Nagyméretű szákkal merítjük ki a pontyot, hogy ne törje össze, ne üsse meg magát. Speciális pontybölcsőbe rakjuk, és vízzel locsoljuk. Találtam a halon ívási sérüléseket, betokosodott kagylókat, amelyek picit gennyesedtek, de ezeket kitisztítottam egy halfertőtlenítő folyadékkal. A vízbe visszaengedve mindig megadom a halnak a tiszteletet.”

Fotó: Lökös Máté / Facebook / Likebalaton

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!