megvan a második legmagasabb csúcs

2019.08.04. 18:20

Hazaérkezett a világhódító magyar hegymászó páros

Hazaérkezett Budapestre a Föld második legmagasabb hegycsúcsát meghódító Suhajda Szilád és társa, Klein Dávid – közölte a Magyar K2 Expedíció csapata.

Budapest, 2019. augusztus 4. Suhajda Szilárd (b) és Klein Dávid hegymászók, a Magyar K2 Expedíció tagjai a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülõtéren 2019. augusztus 4-én. Suhajda Szilárd július 25-én érte el a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t, elsõ magyar hegymászóként oxigénpalack és teherhordók nélkül. Társa, Klein Dávid egészségügyi okok miatt az alaptáborból rádión támogatta az expedíciót. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Suhajda Szilárd július 25-én érte el a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t, első magyar hegymászóként oxigénpalack és teherhordók nélkül. Társa, Klein Dávid egészségügyi okok miatt az alaptáborból rádión támogatta az expedíciót.

Suhajda Szilárd (b2) és Klein Dávid (j3) hegymászókat, a Magyar K2 Expedíció tagjait köszöntik a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2019. augusztus 4-én
Fotó: MTI

A sikeres csúcselérést követően a magyar hegymászók hétfőn indultak vissza a K2 alaptáborából a Gondogoro-hágón át, majd Szkarduból kisrepülővel érték el Iszlámábádot. A hegymászók a pakisztáni fővárosban a magyar nagykövetség szervezésében sajtótájékoztatón számoltak be az expedíció eredményeiről, és angol nyelvű televíziós interjút is adtak, mielőtt hazatértek volna Budapestre.

Suhajda Szilárd az első magyar hegymászó, aki elérte a K2 csúcsát, az expedíció sikerének köszönhetően pedig már csak két 8000 méter feletti hegycsúcs, a Sisapangma 1 és az Everest 2 palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászóközösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást, azaz a Föld 14 nyolcezer méter feletti hegycsúcsának megmászását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!