Járvány

2020.03.13. 18:31

Véd-e a C-vitamin a koronavírustól?

Az aszkorbinsavként is ismert szer a leghatékonyabb immunerősítőként kering a köztudatban.

Forrás: Shutterstock

Nátha idején a legtöbben valószínűleg narancslével vagy táplálék-kiegészítőkkel igyekeznek feltölteni C-vitamin-raktáraikat. Pedig sajnos ez a módszer nem igazán alkalmas a megfázás kivédésére, és még kevesebb bizonyíték van arra, hogy a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2-t távol tartja – írja a Live Science tudományos portál alapján az Origo.

Az aszkorbinsavként is ismert C-vitamin a leghatékonyabb immunerősítőként kering a köztudatban. Különösen akkortól kezdtek csodaszerként tekinteni rá, amikor Linus Pauling Nobel-díjas kémikus könyvsorozatot publikált a nagy dózisú C-vitamin nátha-, valamint daganatellenes hatásáról.

Az 1970-ben született meglehetősen merész elméletet azonban később sorra cáfolták a különböző tanulmányok, habár egy 2013-as kutatássorozat megerősítette, hogy a nátha időtartamát a C-vitamin-tartalmú készítmények lerövidíthetik. A vizsgálat során eltérő korcsoportú és hátterű alanyoknak napi 200 mg-nyi C-vitamint kellett beszedniük; kiderült, a készítmény hatására a felnőttek 8 százalékkal, gyermekek 14 százalékkal hamarabb gyógyultak ki a megfázásból.

Ugyan néhány komolyabb fizikai megterhelésnek kitett csoportnál (katonák, professzionális futók) valóban volt némi betegségmegelőző hatása a vitaminnak, az általános népességet nem védte meg a vírustól.

Hasonlóképpen arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy a C-vitamin gátolná a koronavírussal való fertőződést.

Ha vannak is előnyök, azok nagyon csekélyek

– nyilatkozta dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Központjának megelőző orvoslással és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a New York Times magazinnak.

Ha az aszkorbinsav nem is csodafegyver, a COVID-19-ben szenvedő betegeken még segíthet. A vuhani Zhongnan Hospital kutatói el is indítottak egy vizsgálatot ezzel kapcsolatban:

a koronavírussal fertőzöttek napi szinten rendkívül magas dózisban (12 g) kapnak a vitaminból (a napi ajánlott mennyiség férfiaknál 90 mg, míg nőknél 75 mg), miközben folyamatosan monitorozzák állapotuk alakulását. Egyelőre nincsenek előzetes eredmények sem, ezekre szeptemberig várni kell.

Ha nem is mindent gyógyító aduász, a megfelelő C-vitamin-bevitel elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!