2020.04.10. 17:24
Készítsen puha húsvéti kalácsot!
Kezdők is bátran próbálkozhatnak vele, garantált a sikerélmény.
Forrás: Shutterstock
Húsvétkor nemcsak sonka és tojás kerül elmaradhatatlanul az asztalra, hanem finom puha, omlós kalács is – egyenesen a sütőből, istenien illatozva. Az elkészítése nagyon egyszerű, mindössze a tésztának kell hosszabb idő, mire megkel – írja az Origo.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Áztassuk be a mazsolát sütés előtt félórára.
Keverjünk el 1 evőkanál cukrot 100 milliliter meleg tejben, majd morzsoljuk el benne az élesztőt és tegyük félre.
![](https://cdn.teol.hu/2021/12/ahvRxBf2T9bJcfPyaXwCf6XIPDPxbj5Biee7zRiE69w/fill/2560/1707/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFhN2UxMTBlMWVlMDRiYmQ5NDYzYTliODBlYTYxNWQ5.jpg)
Fotó: Shutterstock
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a vajat, az élesztős tejet és a maradék tejet.
Öntsük hozzá a lecsepegtetett mazsolát is és dolgozzuk jól össze.
Gyúrjuk néhány percig, azután szórjuk meg a tetejét liszttel, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen fél-1 órát.
Ha a tészta a duplájára dagadt, osszuk 3 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle tésztakígyókat, rögzítsük össze az egyik végén és fonjuk össze. A másik végét hajtsuk a tészta alá és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg tojással a tetejét, majd hagyjuk még 25 percet meleg helyen.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amint letelt az idő, süssük a kalácsot 30-40 percig, vagy tűpróbáig.