Ezotéria

2010.04.22. 09:38

Környezetvédelmi támogatás - háztartási gépekre

Egymilliárd forintos keretű háztartási gép csere-programot hirdetett a környezetvédelmi tárca. Az időskorúaknak, a nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek és a regisztrált munkanélkülieknek szóló program keretében személyenként maximum 70 ezer forint támogatást lehet majd igényelni, ez összességében mintegy 15 ezer elavult háztartási berendezés újra cserélésére lehet elegendő.

astronet.hu

A szén-dioxid-kvóták eladásából származó állami bevételből finanszírozott programban csak a legalább A energiahatékonysági osztályú berendezések vásárlására lehet támogatást igényelni. Emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a működőképes régi háztartási gépek visszagyűjtésére is. A pályáztatás lebonyolítása civil egyesületek és alapítványok közreműködésével folyik, magukat a pályázatokat pedig 2010. október 30-ig vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

A magyarországi háztartásokban a háztartási nagy gépek 43,2 százaléka nyolc évnél idősebb, miközben a korszerű háztartási gépek 20–50 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10 ezer forintot lehet évente megtakarítani, de például egy a 80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15 ezer forintot lehet spórolni minden évben.

A háztartási gép-gyártó és -forgalmazó vállalatok 2006 óta szorgalmazzák egy állami támogatással futó gépcsereprogram elindítását, sőt az úgynevezett Forgó Morgó kampányok során összesen közel félmilliárd forintot fektettek hasonló csereakciókba és a környezetvédelmi szemlélet formálásába.
Éppen ezért most egyértelműen üdvözlik a tárca bejelentését – közölte Mészáros Fanni. Az ágazat cégeit tömörítő CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője elmondta: bár a maguk részéről egy minden fogyasztó számára elérhető csereakció elindítását javasolták, a program így is egy olyan eszköz, amellyel minden érintett szereplő nyerhet. A háztartásoknak csökken a villanyszámlájuk a korszerű gépek használatával, a gazdasági válság által nagymértékben érintett gyártók és a kereskedők részére pedig forgalomélénkülést hoz a program, amelynek révén a munkahelyek megőrzését is támogatja az állam. Mindez azért is fontos, mert a háztartási gépeket gyártó és forgalmazó vállalatok forgalma 2009-ben átlagosan 15-20 százalékkal csökkent, az idén pedig jó esetben stagnálás következhet, s ennek elérésében is fontos szerep juthat az e-roncsprémium-rend-szer elindításának.



A pályáztatás egy kicsit nehézkes, a támogatási összegek az indokoltnál kissé nagyobbak, ám összességében így is óriási eredmény, hogy elindulhat a háztartási gép csere-program – vélekedett Tóth Zoltán, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A 2009-ben – a piac legnagyobb szereplőként – 30,7 ezer tonna e-hulladék begyűjtését és hasznosítását koordináló szervezet vezetője szerint a program élénkíti a hazai ipari termelést, csökkenti a háztartások energiafogyasztását és segíti a hulladékgazdálkodási célok teljesítését, miközben a költségvetés kiadásai is nagyrészt meg fognak térülni az új termékek eladásának növekedése révén megemelkedő áfabevételeknek köszönhetően.

Forrás: Világgazdaság

Kapcsolódó anyagok

 

  • Az önálló autó

  • A jövő perspektívái

  • A jövő formálható

  • A jövő kutatója

  • A világ hét csodája - gyerekszemmel
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!