Világbajnokság, E-csoport

2022.11.27. 21:55

Életben maradt Németország, már a saját kezében a sorsa

A német válogatott pontot szerzett a spanyolok ellen, így az utolsó fordulóban, Costa Rica ellen harcolhatja ki a 16 közé jutását a katari világbajnokságon.

TEOL

Niclas Füllkrug (balról) lőtte a német válogatott egyenlítő gólját

Fotó: AFP

Élet vagy halál.

Ez volt a jelszó a német válogatottnál a csoportrangadó előtt. Azzal, hogy Hansi Flick csapata nagy meglepetésre 2–1-re kikapott Japántól, nagyon nehéz helyzetbe hozta saját magát. Szerencséjére Costa Rica a segítségére sietett, mert azzal, hogy 1–0-ra legyőzte a vasárnap délelőtti meccsen Japánt, nem mindenáron kellett a győzelem a németeknek. 

Az első percek alapján úgy tűnt, mintha a spanyolok lennének győzelmi kényszerben, mert Luis Enrique együttese volt aktívabb, sokkal jobban pörögtek a piros mezesek. A 8. percben Dani Olmo tüzelt 17 méterről, Manuel Neuer a léc segítségével mentett. A 22. percben Jordi Alba villant, de lövése után a labda kevéssel elment a bal kapufa mellett. A 36. percben pedig Ferran Torres kísérletezett, Jamal Musiala az utolsó pillanatban lépett bele a lövésbe. Derült égből villámcsapásként jött aztán Antonio Rüdiger gólja, a 40. percben Joshua Kimmich beadását fejelte a kapuba a Real Madrid védője. Nagy volt az öröm a németeknél, de korai volt, a VAR jelezte, hogy Rüdiger, ha csak egy hajszállal is, de lesen volt. Csoda, hogy ennyi helyzetből egyetlen gól sem született.

A fordulás után jobban kezdtek a németek, több ígéretes lehetőségük után a legnagyobb az 56. percben jött, amikor Kimmich 13 méterről lőtt, Simon bravúrral védett. Most nem volt benne a meccsben, de mégis a spanyolok szereztek vezetést. A 61. percben Jordi Alba futott el a baloldalon, kiválóan középre lőtt labdájára Alvaro Morata érkezett, és Neuer mellett a rövid felsőbe bombázott. A 73. percben óriási helyzetet hagytak ki a németek: Leroy Sané remek passzával Musiala lépett ki, de a kapuval szemben, nyolc méterről Simonba bombázott. A 80. percben Kimmich végezhetett el szabadrúgást ígéretes helyzetből, de 18 méterről leadott lövését a sorfalban álló Morata szögletre fejelte. A 83. percben pedig jött az egyenlítés, az új csodacsatárhoz, Niclas Füllkrughoz került a labda, akit még Musiala is zavart, de jobbal, az ötös jobb sarkáról kíméletlenül a hosszú felsőbe bombázott. 

A pontszerzés azt jelenti, hogy a német válogatottnak immáron a saját kezében van a sorsa, ha legyőzi Costa Ricát, és a spanyolok hozzák a papírformát a japánok ellen, akkor ott lesz a legjobb 16 között a Nationalelf. Amennyiben Japán pontot rabol, vagy nyer Spanyolország ellen (ez maga lenne a csoda, de már láttunk néhányat Katarban), akkor a németeknek nagyon meg kell szórniuk a közép-amerikaiakat. 

E-csoport, 2. forduló
Spanyolország–Németország 1–1 (0–0)
al-Bajt Stadion, 68.895 néző. Vezette: D. Makkelie (holland)
Spanyolország: U. Simon – Carvajal, Rodri, Laporte, J. Alba (A. Balde, 82.) – Gavi, Busquets, Pedri – F. Torres (Morata, 53.), Asensio (N. Williams, 65.), D. Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Németország: Neuer – Kehrer (Klostermann, 70.), Süle, Rüdiger, Raum (Schlotterbeck, 87.) – Kimmich, Goretzka – Gnabry (J. Hofmann, 84.), Gündogan (L. Sané, 70.), Musiala – Th. Müller (Füllkrug, 69.). Szövetségi kapitány: Hansi Flick
Gólszerzők: Morata (61.), illetve Füllkrug (82.). 

STATISZTIKA
Labdabirtoklás: 64%, illetve 36%
Kapura lövés: 7, illetve 11
Kaput eltaláló lövés: 3, illetve 4
Szöglet: 6, illetve 5
Les: 2, illetve 5
Sárga lap: 1, illetve 3
Összes passz: 638, illetve 355
Teljesített passz: 559, illetve 290

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!