Világbajnokság, G-csoport

2022.12.02. 16:00

Brazília betegséggel és Peléért, a többi három csapat a továbbjutásért küzd

Címkék#katari vb

Megfázásos tünetek tizedelik a már továbbjutó Brazíliát, Tomiszlav Szivics, a Paksi FC korábbi vezetőedzője szerint pedig amikor igazán nagy a baj, a szerbek képesek összefogni és emlékezetes győzelmet aratni.

B. S.

Dusan Vlahovicsnak (középen) tisztáznia kellett a róla szóló híreszteléseket

Fotó: AFP

G-csoport, 3. forduló: Kamerun–Brazília, 20 óra, tv: M4 Sport

Gyűlnek a ráncok Tite arcán, a brazilok szövetségi kapitány azt követően, hogy a csoportkör végéig biztosan elveszítette Neymart, Danilót és Alex Sandrót, néhány napja egyre többen keresik fel megfázásos tünetekkel a válogatott csapatorvosát. A brazil sajtó beszámolója szerint eddig fél csapatra való játékos került Lasmar doktorhoz lázzal, hányingerrel vagy torokfájással. Előbb Neymar, aztán Antony, majd Vinícius Júnior és Lucas Paquetá mutatott vírusos tüneteket, kedden a hányingerrel küzdő kapus, Alisson nem tudta vállalni a teljes edzésmunkát, a tréning után pedig Raphinha jelezte az újságíróknak a vegyes zónában, hogy elment a hangja.

Öröm az ürömben, hogy Brazília számára már tét nélküli lesz a Kamerun elleni záró csoportmérkőzés. A kialakult helyzet ellenére világsztárok tucatját soraiban tudó dél-amerikaiak a néhány napja kórházba került Peléért fognak küzdeni. A háromszoros világbajnok lánya elmondta, édesapja a korábbi médiaértesülésekkel szemben „nincs életveszélyben", a vastagbélrák elleni gyógyszeres kezelését állítják be az orvosok.

Idő előtt ért véget André Onana világbajnoksága, még ha Kamerunnak esélye van továbbjutni a csoportból. Az Internazionale és a válogatott első számú kapusa nézeteltérésbe került a szövetségi kapitánnyal, ezért Rigobert Song már a szerbek elleni mérkőzésre sem nevezte (3–3) őt, aki azóta már Katart is elhagyta a hálóőr. Kiadott közleményében Onana sok sikert kívánt társainak, s úgy véli, „ő mindent megtett a nézeteltérések elsimítása érdekében, azonban nem volt erre akarat a másik oldalon. Vannak problémák, amiket nehéz megoldani.”

A két válogatott a 2014-es világbajnokság csoportkörében találkozott egymással utoljára tétmérkőzésen, akkor Neymar duplája is kellett a 4–1-es brazil sikerhez.

Szerbia–Svájc, 20 óra, tv: Duna World/M4 Sport+

„Lehet, hogy a világbajnokság előtt túlzott elvárásokat fogalmaztak meg a csapattal szemben, és odakint is történhetett valami, amiről nem tudunk, de a szerb játékosok már csak olyanok, hogy amikor igazán nagy a baj, képesek összefogni és emlékezetes győzelmet aratni – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Tomiszlav Szivics, a Paksi FC korábbi vezetőedzője. – Vanja (Milinkovics-Szavics – A szerk.) ugyanúgy sokat tehet a sikerért, mint a bátyja, Szergej, de Szerbiában most mindenki azt várja, hogy Alekszandar Mitrovics és Dusan Vlahovics veszi a hátára a válogatottat. Nem aggódom, mert ismerem őket, győztes típusú futballisták alkotják az együttest, szentül hiszek a továbbjutásban!” 

A „valami” vélhetően a bulvárlapokban felröppenő hír volt, miszerint Dusan Vlahovics egyik csapattársa feleségével létesített szexuális viszonyt. A Juventus csatára a vádra reagálva elmondta, ilyeneket azok mondanak, akik frusztráltak, komplexusaik vannak, és azok, akik a válogatott érdeke ellen dolgoznak. 

A ház pedig „ég” a szerbeknél, hiszen nem a saját, hanem Svájc kezében van a sorsuk. A semlegességéről híres ország most döntő tényező lehet és az sem kizárt, hogy ebben az összetételben ez lesz a válogatott utolsó vb-je. A Kamerun elleni nyitófordulóban a 28 éves és 238 napos átlagéletkorral a nemzeti csapat történetének második legkorosabb kezdőcsapatával állt fel világbajnokságon. Murat Yakin ezen a találkozón sem számíthat sérült támadójára, Noah Okaforra, márpedig az eddigi két meccsen szerzett 3 kapura lövésnél és egy gólnál többre lesz szükség.

Négy évvel korábban a csoportkörben Mitrovics 5. percben szerzett góljára Granit Xhaka, majd a 90.-ben Xherdan Shaqiri válaszolt. Hasonló végkimenetel most sincs kizárva.

A csoport állása

1.

Brazília

2

2

0

0

3–0

6

2.

Svájc

2

1

0

1

1–1

3

3.

Kamerun

2

0

1

1

3–4

1

4.

Szerbia

2

0

1

1

3–5

1

Így juthat tovább...
Brazília: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha kikap Kameruntól, miközben Svájc győz, és brazil, svájci összevetésben a gólkülönbség az európai csapatnak kedvez.
Svájc: ha legyőzi Szerbiát, továbbjut, ha kikap tőle, kiesik. Ha döntetlent játszik Szerbiával, szintén továbbjut, ha Kamerun nem győzi le Brazíliát. Amennyiben az afrikaiak nyernek, a gólkülönbség, illetve a több szerzett gól rangsorol közöttük – jó eséllyel Kamerun javára.
Kamerun: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Brazíliát, és közben Szerbia nem veri meg Svájcot úgy, hogy a gólkülönbsége jobbá váljon, mint az övé.
Szerbia: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Svájcot, és közben Kamerun nem veri meg Brazíliát úgy, hogy a gólkülönbsége jobb maradjon az övénél.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!