Világbajnokság, F-csoport

2022.12.01. 18:15

Marokkó legyőzte Kanadát és csoportelsőként lett nyolcaddöntős

Marokkó 2–1-re legyőzte Kanadát az F-csoport zárómeccsén, s csoportelsőként jutott be a nyolcaddöntőbe a katari világbajnokságon.

TEOL

Marokkó megcsinálta, az észak-afrikaiak bejutottak a legjobb tizenhat közé

Fotó: AFP

Nem vicceltek a marokkóiak, azonnal nekiestek a kanadaiaknak, s már a 4. percben megszerezték a vezetést. Milan Borjan kapus éppen Hakim Zijes elé passzolta a labdát, a Chelsea támadója pedig nemes egyszerűséggel, 25 méterről a kapuba emelt. A folytatásban elkezdtek éledezni a kanadaiak, Cyle Larin jobboldali beadásáról éppen csak lemaradt a hosszú saroknál érkező Tajon Buchanan. Még idejük sem volt bosszankodni a nagy lehetőségen, máris jött a második marokkói gól. A 23. percben Asraf Hakimi kiváló labdával ugratta ki Juszef en-Neszirit, a Sevilla csatára pedig megduplázta csapata előnyét. 

Nem sokkal később jöhetett volna a harmadik marokkói gól, de hiába lőhetett jó helyzetből Abdelhamed Szabiri, egy láb az utolsó pillanatban blokkolt. Ezekben a percekben benne volt, hogy a marokkóiak megrogyasztják az ellenfelet, ehelyett összehoztak egy öngólt, s máris izgalmasabbá vált minden. A 41. percben Sam Adekugbe verte át a védőjét a balszélen, középre adásába Najef Agerd balszerencsésen ért bele, a labda pedig a saját kapujába pattant. A félidő legvégén en-Nesziri ismét betalált, de a VAR les miatt elvette az újabb gólt. 

A szünet után nagyon leült a meccs, a marokkóiak kényelmesen és biztosan őrizték az előnyüket, a kanadaiak futballjában pedig nem volt annyi átütőerő, hogy izgalmassá tegyék a találkozót. A 72. percben aztán mégis majdnem kiegyenlítettek, de a csereként beküldött 39 éves Atiba Hutchinson a lécre fejelt, az onnan levágódó labda pedig éppen a gólvonalra pattant. A marokkóiak a 93. percben még vezethettek volna egy ígéretes akciót, de Alphonso Davies visszaért és tisztázott. Ezt azonban már nem bánták az afrikaiak, akik a 2018-as világbajnokság második és harmadik helyezettjét is maguk mögé utasították a csoportban, és első helyezettként jutottak be a legjobb tizenhat közé! 

F-csoport, 3. forduló
Kanada–Marokkó 1–2 (1–2)
al-Tumama Stadion, 43.102 néző. Vezette: R. Claus (brazil)
Kanada: Borjan – A. Johnston, Vitoria, Miller, Adekugbe (Koné, 60.) – Davies, Osorio (Laryea, 66.), Kaye, Buchanan – Hoilett (Wotherspoon, 76.), Larin (J. David, 61.). Szövetségi kapitány: John Herdman. 
Marokkó: Bono – Hakimi (Dzsabran, 85.), Aguerd, Szaissz, Mazraoui – Unahi (el-Jamik, 76.), Amrabat, Szabiri (Amallah, 65.) – Zijes (Hamdallah, 76.), En-Nesziri, Boufal (Abuklal, 65.). 
Gólszerző: Aguerd (40., öngól), illetve Zijes (4.), En-Nesziri (23.)

Statisztika

59

Labdabirtoklás (százalékban)

41

5

Kapura lövések

7

0

Kaput eltalált lövések

2

6

Szögletek

2

537

Összes passz

390

476

Sikeres passz

315

A csoport végeredménye

1.

Marokkó

3

2

1

0

4–1

7

2.

Horvátország

3

1

2

0

4–1

5

3.

Belgium

3

1

1

1

1–2

4

4.

Kanada

3

0

0

3

2–7

0

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!