Érdekességek a világbajnokság 14. napjáról

2022.12.04. 08:00

Puszit kapott a homlokára van Gaal kapitánytól a jobbhátvéd Dumfries

Az első két nyolcaddöntőn már túl vagyunk a katari világbajnokságon. Nézzünk néhány érdekességet a találkozók kapcsán.

TEOL

Louis Van Gaal és Denzel Dumfries

Fotó: AFP

Hollandia–Egyesült Államok (3–1) – a mérkőzésről itt olvashat!

  • Denzel Dumfies egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét az amerikaiak elleni győzelemből, amivel a meccs embere lett – a sajtótájékoztatón Louis van Gaal szövetségi kapitánytól a homlokára kapott egy puszit.
  • Christian Pulisic és Cody Gakpo 2013-ban együtt játszottak a PSV Eindhoven csapatánál a Marveld ifjúsági tornán. Pulisic próbajátékon volt ekkor egy hétig a holland klubnál, amely szerette volna leigazolni őt, az amerikai végül a Borussia Dortmundot választotta.
  • Az Egyesült Államok a legutóbbi 11, európai csapat ellen megvívott vébémeccséből egyet sem tudott megnyerni (6 vereség, 5 döntetlen). Legutóbb Portugália ellen nyertek az amerikaiak, még 2002-ben 3–2-re. 
  • Az Egyesült Államok eddig ötször játszott nyolcaddöntőt világbajnokságon, és ebből csak egyszer nyert, 2002-ben Mexikó ellen. A többi négyet elvesztette, 7:1-re Olaszország (1934), 1–0-ra Brazília (1994), 2–1-re Ghána (2010) és 2–1-re Belgium (2014) ellen.
  • Louis van Gaal Hollandia szövetségi kapitányaként nem veszített találkozót (leszámítva a tizenegyesekkel elbukott elődöntőt 2014-ben) az eddigi 10 vébémeccséből (7 győzelem, 3 döntetlen). Csak Felipe Scolari (12) és Mário Zagallo (11) büszkélkedhet ennél hosszabb veretlenségi sorozattal.
  • Christian Pulisic a legutóbbi kilenc válogatottbeli fellépésén hat gólban játszott szerepet (4 gól, 2 gólpassz). Ebből a vb-n 1 gól és 1 assziszt a mérlege. Eddig 22 gólja van a válogatottban, ez minimum a duplája annak, mint amire bármely más csapattársa képes volt eddig.
    Argentína–Ausztrália (2–1) – a mérkőzésről itt olvashat!
  • Lionel Messi eddig még nem szerzett gólt a vébék kieséses szakaszában, az argentinok hétszeres aranylabdás klasszisának ez a sorozata szakadt meg az ausztrálok elleni nyolcaddöntős összecsapáson.
  • Ausztrália megnyerte a legutóbbi két találkozóját, és ez nem túl gyakori náluk, hiszen eddig 17 meccset játszottak világbajnokságon és Katar előtt csak kétszer nyertek négy döntetlen és tizenegy vereség mellett. A „Socceroos” idén mindhárom csoportmeccsén betalált, és ez csak kétszer fordult elő a korábbi fellépéseiken.
  • A spanyol FC Barcelona, a francia Paris Saint Germain és az argentin válogatott tétmeccseit számolva – Messinek a szombati volt az 1000. hivatalos mérkőzése felnőttpályafutása során.
  • Matt Ryan és Mathew Leckie az argentinok elleni találkozóval ausztrál világbajnoki csúcstartóvá lépett elő, a kapusnak és a középpályásnak egyformán a 10. vb-meccse volt a dél-amerikaiak elleni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!