Gasztronómia

2010.07.04. 00:00

A tüskés szőlő, avagy a köszméte

A nagypapám kertjében óriási egresbokrok virítottak, ezért gyerekkorunkban nyáron gyakran került az asztalra a belőle készült leves, szósz és édességek. Járjunk utána, mit is érdemes tudni erről az érdekes gyümölcsről.

Mindmegette.hu

Köszméte, pöszméte, piszke, egres

Az egres szó valószínűleg a latin agrestis szóból származik, melynek jelentése mezei, vad.
Eurázsiából származik, de Európában is elterjedt. Sziklás vidékeken, bozótosokban, hegyekben őshonos. Régóta ismerik és gyűjtögetik, de a 16. századig nem foglalkoztak a nemesítésével. Innentől felgyorsultak az események, az 1800-as évekre az angolok már négyszáz nemesített faját ismerték. Ők gooseberrynek (ejtsd: gúzberi) hívják.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Egres, piszke, köszméte
[/caption]

Hogyan vásároljunk egrest? Mi köze a makrélának az egreshez? Mit készítsünk belőle? A válaszok cikkünkben >>>

Az egresszósz és egresleves receptjét is megtaláljátok cikkünkben >>>

További egreses receptek >>>


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!