Gasztronómia

2010.07.07. 00:00

Kajszibarack: életerő, egészség

A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye.

Mindmegette.hu

Kajszibarack

A leggyakoribb elnevezése a kajszibarack, de hívják sárgabaracknak, tengeribaracknak és majombaracknak is. Közeli rokona a szilva, az őszibarack és a mandula is. Latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk. A 16. században valószínűleg az oszmán flottilla hozta hozzánk az első töveket, néhány év múlva már minden kertészeti könyv megemlíti. A kajszibarackot a múltban gyakran ültették szőlő mellé, mivel a szőlősgazdák tapasztalata szerint ha kifagyott is a szőlő, a kajszi kibírta, és kihúzta őket a bajból.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Bárányhúshoz, libamájhoz készítsünk kajsziszószt
[/caption]

Pacifista sárgabarack és más érdekességek

Az amerikai tankokra babonából tilos sárgabarackot vinni, és még a sárgabarack szó kiejtése is tabu, állítólag a tankok meghibásodnak, ha sárgabarack kerül a fedélzetre. Kínában a kajszibarack a tudomány és egészségügy szinonimája, állítólag Konfuciusz is egy sárgabarack ligetben oktatott. A törökök, ha valami tökéletes, azt mondják: ennél csak a damaszkuszi sárgabarack jobb.

Hogy kik a hunzák és milyen hatással van rájuk a kajszibarack? Miért érdemes sok kajszit enni? Mi teszi különlegessé a kajszi magját? Milyen sós ételekhez jó a kajszi? Cikkünkből kiderül...

Majdnem 300 további sárgabarackos recept >>>

Ételeink aszalt sárgabarackkal >>>

Mindmegette.hu Bárányhúshoz, libamájhoz készítsünk kajsziszószt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!