Gasztronómia

2010.08.31. 10:53

Tippek a tökéletes iskolai uzsonnához

Mit vigyünk a suliba, miben és hogyan? Amint a gyereknek kezdődik a tanév, ismét időszerű probléma lesz az uzsonna, ebéd, tízórai napi rendszerességű előteremtése és becsomagolása.

Nana.hu

Aki nem tud menzán, közeli étkezdében ebédelni, vagy túl hosszú időt tölt az iskolában ahhoz, hogy egyetlen étkezés elég energiát adjon, annak muszáj gondoskodnia szállítható menüről.

Íme pár tipp, amivel a lehető legtökéletesebb csomagokat állíthatja össze:

- Vegyen műanyag ételtartó dobozokat több méretben. Mivel sokáig fogja használni őket és szinte kiegészítőknek számítanak, nyugodtan ruházzon be egy színes, tetszetős, jobb minőségű készletre.

- Ne csomagoljon olyan levet eresztő, csöpögés nélkül nehezen ehető dolgokat, mint a lédús paradicsom vagy őszibarack. A zöldségeket, gyümölcsöket előre hámozza meg és vágja kisebb darabokra.

- A szendvics az egyik legkönnyebben variálható, uzsonnára ideális étel, de még később fogja megunni a gyerek, ha nem csak a töltelékkel, de a kenyérrel is variál. Rengeteg lisztből és ízvilágból válogathatunk, a cipók, zsemlék és kiflik tárháza szinte végtelen.- Ha van ideje és lehetősége nyugodtan, ülve enni, akkor jó ötlet lehet hasábokra vágott zöldségeket és egy zárható tartóban joghurtos-fűszeres mártást vinni. Ez a mártogatós megoldás több országban is népszerű, nagyon egészséges és még egy fogyókúrába is belefér.

- A muffinok előre adagolt, viszonylag tisztán megehető és könnyen csomagolható alternatívái az uzsonnának vagy ebédnek. Sós vagy édes változatokkal is lehet kísérletezni, a muffin sütés pedig meglepően egyszerű feladat.

- A müzliszeletek is jó megoldásnak tűnhetnek, de óvatosan kell bánni velük, mert típustól függően egyetlen szelet is meghökkentően sok kalóriát tartalmazhat!

- A pizza legtöbb fajtája (hacsak nincs könnyen romlandó összetevő a feltétben) hidegen is finom, mégis ritkán jut eszünkbe pizzaszeletet csomagolni. Dobozba rakva, esetleg a jobb helykihasználás miatt kisebb darabokra vágva lehet szállítani.

- Főtt tojást, sajtot, sonkát, sós kekszet vagy puffasztott rizst, és más nem ragacsos hidegtál fogásokat is érdemes megfontolni. Így még evőeszköz sem kell, csak egy szalvéta.

- Ha van termoszod, akár egy nagy adag levest is vihetsz magaddal ebédre, ami mellé elég valamilyen péksütemény vagy szendvics.

Gondot okoz a csomag összeállítása? Szavazzon >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!