Gasztronómia

2010.12.27. 00:00

Csipkebogyó, hecsedli

A csipkebogyó piros színe szinte világít az őszi-téli bozótosban, harapjunk bele a szélébe, gyűjtsük, és készítsünk belőle teát, lekvárt, díszítsük vele otthonunkat, és gyógyítsuk vele a náthás, influenzás betegeket.

Mindmegette.hu

Mindenhol az országban

Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt – urambocsá - istenátkozatfának is.

Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket. Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Piroslik a csipkebogyó
[/caption]

A legegészségesebb

Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, az ezüstérmes a ribizke, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.

Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat.

A csipekbogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

Csipkebogyós receptek, csipkés ételek és italok cikkünkben >>>


Csipkebogyós receptek a Mindmegettén >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!