Gasztronómia

2010.12.16. 00:00

Pomelo, az óriás citrus

A pomelo 2-3 éve jelent meg nálunk. Nem berobbant, sokkal inkább beette magát a köztudatba. Lassan, de biztosan mindenkinek lett egy ismerőse, aki már látott, pucolt illetve evett pomelót, és bízvást állította, hogy érdemes kipróbálni.

Mindmegette.hu

Ősi ázsiai gyümölcs

Akármennyire furcsa számunkra, a pomelo nem a modern géntudomány eredményeképp létrehozott torzó, hanem egy közel 2000 éves múltra visszatekintő dél-kelet ázsiai gyümölcs. Már i.e. 100 környékén termesztették Dél-Kínában a feltételezhetően Malajziában őshonos gyümölcsöt. Ma már egész Ázsiában, sőt az Egyesült Államok déli részein (Kalifornia, Florida) és a Karib-térségben is termesztik.

Akár 5 kilós is lehet

A legnagyobb citrusféle kifejlett állapotban nagyjából 15-25 cm átmérőjű, súlya általában 1-2 kg között mozog, de akár az 5-6 kilót is elérheti. A hatalmas citrusfélét van, ahol kínai grapefruitnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy pompelmousnak is nevezik.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a pomelo a grapefruit és a narancs keresztezésével jött létre, de az igazság az, hogy a grapefruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között.

Miért annyira egészséges? Mire használjuk? Cikkünkből mindez kiderül >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!