Gasztronómia

2011.03.14. 00:00

Linzer, isler, koszorú

Klasszikus sütemény. A szocializmus egyik élmunkás aprósüteménye, az iskolai büfék örök sztárja, a cukrásztanulók egyik vizsgafeladata a linzer.

Mindmegette.hu

Süteménytörténet

A legenda szerint a mai Ruszwurm cukrászda egyik korábbi tulaja Richter Lénárd volt az aki kitalálta a lekváros linzert. Állítólag egyik törzsvendége és barátja Linzer Rudolf szabadságharcos főhadnagy tiszteletére készített. Az igazság azonban az, hogy már a szabadságharc előttről maradtak fent magyar nyelvű receptek is, amiben linzi formákról, linzi karikákról esik említés. A sütemény összetételét nézve már az ókori rómaiak is készítettek valami ehhez hasonlót, de az biztos, hogy a linzi torta a 17. század közepén már létező sütemény volt, nevét pedig az Ausztriában található Linz városáról kapta.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Linzer, gyerekeknek
[/caption]

Egy osztrák cukrászról

Az őrölt mogyoróval vagy mandulával készített, eper- vagy ribizlilekvárral töltött torta világhírét Johann Konrad Vogel osztrák cukrász hozta el, aki elkezdte a torta tömeggyártását. Ám nálunk mégsem ez a sütemény vált igazi cukrászdai és nagymamai klasszikussá, hanem  a torta tésztájából készített omlós lapok között megbújó lekvárral készített linzerkarika, ami sokszor még egy kis csokoládéköpönyeget is húzott magára, így csábítva minket.

<Isler és ischler receptek >>>

Variációk linzerre >>>
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!