Gazdaság

2008.09.11. 10:10

Aszály sújtja az öntözőcsöveket

Az egyre aszályosabbá váló klíma ellenére a megyében elenyésző az öntözött területek nagysága.

Steinbach Zsolt

A megyében hivatalosan, engedéllyel öntözött területek nagyságát mintegy nyolcszáz hektárra becsülik, ami elenyésző hányadot jelent. Az egyre szárazabbá váló klíma miatt ez nagy probléma. Szakemberek szerint azonban az öntözés költsége olyan magas, hogy ez a lehetőség a legtöbb helyen kikerült a növénytermesztési technológiából. Az öntözés visszaszorulását jelzi az egykori Sió-balparti öntözőfürt története is. Az 1970-es évek közepén kiépített 1800 hektáros rendszer jelentős része kihasználatlan, jelenleg csupán 200 hektárra van vízjogi engedélye.

Mint azt Krekó Györgytől, az új nevén Mözsi Öntözőfürt Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, ennek a területnek is csak a felén öntöztek idén: a Szekszárd Zrt. vetőmag-kukoricát, a mözsi szövetkezet burgonyát, magángazdák pedig néhány hektáron paprikát, illetve szőlőoltványt. Egy átlagos évnél több, összesen mintegy 170 ezer köbméter vizet felhasználva. Krekó György elmondta: júliusban például huszonegy napig folyamatosan kellett öntözni. Ahhoz, hogy az öntözőfürtöt ellátó tolnai holtág lehőczi ágában folyamatosan rendelkezésre álljon a víz, elengedhetetlen volt a vízkormányzásban való jó együttműködés a vízügyi igazgatósággal, a paksi atomerőművel, a faddi és a tolnai önkormányzattal. A költségekről szólva az ügyvezető kifejtette: két éve az állam eltörölte a vízkészleti járulékot a mezőgazdasági célú vízkivétel után. Az áram árának emelkedése azonban ennél a kieső tételnél jóval magasabb. Drágítják az öntözést az állandó költségek is, a karbantartás, felújítás és a szivattyúk üzemeltetéséhez szükséges áram lekötési díja.

Fúrt kutakból öntözik a faddi Venyige Szövetkezet több tíz hektáros gyümölcsültetvényét. Márkus János elnök elmondta: szamócájuk szinte nem is lenne, ha nem öntöznék. A ribizlijük jó esetben mintegy 30 százalékkal tud több termést adni öntözéssel. A málnájukat azonban idén hiába öntözték, a légköri aszály miatt tönkrement. A Venyige néhány évvel ezelőtti öntözési beruházásai több millió forintba kerültek. A két kútból összesen nagyjából évi tízezer köbméter víz kivételére van engedélyük. Ha ezt a mennyiséget nem lépik túl, akkor a vízért már nem kell fizetniük az államnak. A komoly kiadás az áram – folyamatosan emelkedő – ára. Az elnök szerint viszont összességében megéri öntözni.



Bővebben a Tolnai Népújság szeptember 11-ei (csütörtöki) számának 10. oldalán!

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!