Gazdaság

2008.09.30. 11:50

Lesújtó munkaügyi mérleg: Dupla ennyien is dolgozhatnának

A munkaképes korú lakosságnak fele sem dolgozik Tolna megyében a KSH második negyedévről szóló felmérése szerint.

Venter Marianna

A megyei székhelyű 4 főnél többet foglalkoztató szervezeteknél az év első felében 44.500-an álltak alkalmazásban, ez mintegy ezer fővel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A foglalkoztatottak több mint kétharmada a versenyszférában dolgozik. Nemzetgazdasági áganként tekintve a foglalkoztatást, a feldolgozóipar tűnik a legstabilabbnak. Ebben a szférában ugyanannyi a foglalkoztatottak száma, mint az előző évben. Létszámnövekedés volt a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban, a szállításban, és a szolgáltatások területén. Csökkent a foglalkoztatottak aránya az energiaiparban, a közigazgatásban, az oktatásban, az egészségügyi és szociális ellátásban.

Tolnában a foglalkoztatottak arányának alakulása rosszabb az országos átlagnál, de jobb Somogynál és Baranyánál. A második negyedév végére 11.750 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében. Ez 6 százalékkal több, mint tavaly. A megyei munkanélküliségi ráta 9,9 százalékos, magasabb, mint az országos átlag. A régión belül azonban még mindig a legalacsonyabbnak számít. Tolnában kistérségenként tekintve Tamási körzetében a legmagasabb a munkanélküliségi ráta (16,5 százalék), a legalacsonyabb pedig Paks térségében (8 százalék). -

Az ipart érzékenyen érinti a gazdasági recesszió - mondja Jobbágy Gábor szekszárdi cégtulajdonos ügyvezető. - A beszállító cégek, amelyek általában jellemzik Tolna megyét, megérzik a lassulást. Annál is inkább, mert a német gazdaság szintén lelassult, és a legtöbb megyei cég német érdekeltségű. Mindehhez hozzájárult még az erős forint, amelynek következtében mondhatni brutálisan megnőttek az alapanyag árak. Ehhez jön még a 30-40 százalékos energiaár emelkedés, és máris jól látható miért nem tudták a cégek végrehajtani az aktuális fejlesztéseket. Nem azért, mert nem voltak tisztában vele, hogy mire lenne szükség, hanem azért mert nem volt rá lehetőségük. A fenti okok miatt tehát a legtöbb megyei cég nem tudta növelni az alkalmazottak létszámát. Ha mindehhez hozzátesszük a munkáltatókat sújtó magas járulékokat, érthető, hogy kétszer is meggondolják a létszámfejlesztést.


[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!