Gazdaság

2008.10.28. 10:15

Ha maradnak az árak, nagy veszteséget könyvelhetnek el a gazdák

Ha Tolna megyében a kukorica veszteséges, akkor az egész ágazat ráfizetéses, mondja Kővári László, a megyei agrárkamara elnöke.

TEOL/M.I.

A szakember arra alapozta kijelentését, hogy megyénk termőterületén évtizedek óta meghatározó szerepet kap a növény. Évről évre több mint százezer hektáron termelik a gazdák. Idén azonban mintegy hárommillió tonna felesleges magyar kukorica vár hiába vevőre. Szakértők szerint, ha a jelenlegi 19-22 ezer forint körüli tonnánkénti ár marad érvényben, a kukoricatermesztők veszteséget könyvelhetnek el. Az országos átlag – 6,7 tonnás, hektáronkénti – hozamot alapul véve, 150 ezer forint bevételre számíthatnak a gazdák. Ehhez jön még a 35-36 ezer forintnyi uniós területalapú támogatás. Vagyis hektáronként az 200 ezer forint sem folyik be, amennyi a ráfordítási költség. Mivel a környező országokban jó volt a gabonatermés, néhány hónap alatt a tonnánkénti 45-50 ezer forint körül mozgó felvásárlási ár 22 ezerre esett. A helyzetet nehezíti, hogy jelentős intervenciós felvásárlásra sem számíthatnak a magyar termelők, mondta a megyei agrárkamara elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!