Gazdaság

2009.03.14. 11:20

Növelte a támogatási keretet az erőmű alapítványa

A gazdasági válság hatásait is igyekszik csökkenteni a paksi atomerőmű alapítványa azon túl, hogy a korábbihoz hasonlóan támogatja a térségfejlesztést.

TEOL/V.T.

A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány kuratóriuma Püspökszilágy térségében, Kisnémediben tartott ülésén tette közzé az idei pályázati feltételeket.

Az alapítvány évente ötszázmillió forintos forrást biztosít azoknak a településeknek, amelyek vagy nukleáris létesítmények, vagy kutatások körzetében fekszenek. Idén – Miszler Miklós kuratóriumi tag javaslatára – a keretet megnövelték százmillió forinttal a tartalékból, így hatszázmillió forintra pályázhatnak két fordulóban az érintett önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek.

A plusz pénz úgy keletkezett, hogy a válság hatására több pályázó visszalépett, több projekt meghiúsult, így az alapítvány által megítélt támogatást nem tudták felhasználni. A recesszió hatásainak enyhítését csütörtöki ülésén célul tűzte az alapítvány.


Megoldani nem tudjuk, de a rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk segíteni, fogalmazott Kocsis István. A kuratórium elnöke arról is beszámolt, hogy a válság hatásainak enyhítését szolgálja az a döntés is, amelynek eredményeként nőtt a támogatási intenzitás. Ebben az évben az önkormányzatok akár 90 százalékos támogatás kaphatnak, az eddigi 80 százalékkal szemben. A vállalkozások esetében pedig 50-ről 65 százalékra növelték a pályázati támogatást. A célok változatlanok, gazdaságfejlesztést, munkahelyteremtést, települések összefogását, valamint turisztikai vonzerő fejlesztést elősegítő programokat segít a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány. Annyi módosítás történt, szintén a válság miatt, hogy pályázatok adminisztrációs költségeire idén nem lehet pénzt kérni.

Konkrét lépéseket szeretne az alapítvány támogatni, húzta alá dr. Varga-Sabján László. Az operatív ügyekért felelős kurátor arról is beszámolt, hogy rajtuk kívül álló okok miatt később indul a Norvég Alap által támogatott akadálymentesítési program, amely az érintett térségek hatvan településén segítheti az esélyegyenlőség növelését. Az akadálymentesítési projektek előkészítési költségeinek finanszírozására és kis közösségek energiaracionalizálási tevékenységének támogatására is lehet pályázni a Duna-Mecsek alapítványnál. Az első félévben háromszázmillió forint felosztásáról dönt a kuratórium. A pályázati feltételeket és szükséges dokumentumokat az alapítvány honlapjáról lehet letölteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!