Gazdaság

2009.07.11. 08:05

Brutális emelés: 45 százalékkal drágul a szemétszállítás

Közel negyvenöt százalékkal nő a szemétszállítási díj július 16-tól a megyeszékhelyen, nem számítva az ÁFA öt százalékos növekedését. A rendelet-módosítást pénteki ülésén szavazta meg a közgyűlés.

Ihárosi Ibolya

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem készült el a cikói régiós szemétlerakó. Horváth István polgármester szünetet rendelt el a közgyűlésen, hogy konzultálhassanak a helyzetről a Környeztvédelmi Minisztériummal és a hatósággal.

Jogszabály írja elő, hogy a Dél-Balaton és Sió Völgye Regionális Önkormányzati és Szilárd Hulladékgazdálkodási Rendszerben már csak az új lerakókba lehet szállítani. Ugyankkor nem zárkóztak el az átmeneti megoldások keresésétől sem. A megbeszéléseket hétfőn folytatják.

Az ügy ellentmondásosságát jelzi, hogy máshonnan még fogadhat a szekszárdi szeméttelep hulladékot - hangsúlyozta a polgármester.

Az új tarifákat mégis kötelezően el kellett fogadni. A közgyűlési határozat azzal egészült ki, ha születik átmeneti megoldás, úgy a lakosságnak elszámolják a túlfizetést.



Döntött arról is testület, hogy szeptemberig az Alisca Terra is áttekinti a szemétszállítási rendszert és szakmai javaslatot tesz a szükséges változtatásokra. A hivatal és a bizottságok pedig előkészítik a helyi rendelet módosítását, amelyet legkésőbb decemberben elfogadnak.

Artim Andrásné, az Alisca Terra ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, a kivitelező az esőzésekkel indokolta a késést és augusztus közepére ígéri a lerakó átadását. A szekszárdi hulladékudvarok pedig csak októberre készülnek el.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Negyvenöt százalékkal drágul a szemétszállítás díja
[/caption]

Mint ismeretes, Tolnában a bátaszéki, szekszárdi és tolnai lerakót 15-én be kell zárni. Az átmeneti időre az Alisca Terra konténereket helyez el a Keselyűsi úti telep előtt. A lakosság ingyenesen szállíthat oda negyedévente 1 köbméter veszélyes anyagot nem tartalmazó hulladékot.

Erről is döntöttek a közgyűlésen. A igazgató hozzátette, mivel a Pécsre, Bajára, Paksra, Sárbogárdra és Somra kell szállítaniuk, havi 10-12 millióval többe kerül a szállítás és új autókat is be kell állítaniuk, nő a dolgozók munkaideje. A többletköltséget nem hárítják át a lakosságra. Már írásban bejelentették a kivitelezőnek, hogy kártérítési igénnyel lépnek fel.

Döntöttek az óvadékról

Zárt ülésen döntött a képviselőtestület az úgynevezett óvadékról. Ezt nyereséges, ingatlanfedezettel bíró szekszárdi vállalkozások hitelfelvételéhez adja az önkormányzat. A szigorú feltételeknek megfelelő három cég számára 240 millió forintos keretet szavazott meg a közgyűlés, tájékoztatott Horváth István polgármester. A Tóthi János vezette eseti bizottságnak megvolt a felhatalmazása a döntésre, de bevitték javaslatukat a testület elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!