Gazdaság

2010.08.03. 07:29

Bajban vannak, akik adásvételi szerződést kötöttek

Gondban vannak a gazdák és a felvásárlók, a megkötött szerződések miatt folyik a vita. Tavasszal még jónak tűnt a búza tonnájáért a 28 ezer forintos felvásárlási ár, mára azonban ebből a szerződésből kihátrálnának a termelők.

Mauthner Ilona

Tolna megyében ötven-hatvan ezer hektár közötti területen termelnek őszi búzát a gazdák. A téli szakmai tanácskozásokon az integrátorok arról próbálták meggyőzni a termelőket, hogy csökkentsék tovább ezt a területet, mert a búza nem kell majd senkinek.

Egy magát megnevezni nem kívánó gazdálkodó elmondta, éppen ilyen szakmai tanácskozás után kötötte le a búzáját tonnánként 28 ezer forintra, ami akkor nagyon jó árnak tűnt. Jelenleg azonban 35-38 ezer forintot adnak érte, így a szerződést szeretné felbontani, de a kereskedő ebbe nem megy bele.

Csike György mezőgazdasági vállalkozó, a Magosz megyei elnöke szerint akik adásvételi szerződést kötöttek és nem terményértékesítést azok most valóban bajban vannak. Az előbbi ugyanis kötelezi a gazdát arra, hogy a leszerződött mennyiséget adja le, és ez alól még a vis maior helyzet sem menti fel. Míg a terményértékesítésnél a termelő egy adott területre, például 10 hektárra szerződik, és ezen amennyi terem, annyit visz a kereskedő.

Sokan most a saját kárukon tanulják meg, hogy mire kell odafigyelni szerződéskötéskor. Csike György szerint sokan, a szakmán belül is félretájékoztatták a gazdákat, hiszen ősz óta mást sem hallottak, mint hogy óriási a túltermelés ezen a területen, 1,2 millió tonna óbúza van raktáron. Ez az oka annak, hogy sokan örültek, hogy legalább van szerződésük, és az árral kevésbé foglalkoztak.

Damm János kereskedő elismerte, hogy komoly egyezkedés van a gazdákkal, az exportőrök többsége ragaszkodik a megkötött szerződéshez. Annál is inkább, mert - mint mondta - ők korábban már tettek szívességet a termelőknek; amikor sok termett és alacsonyabb volt a piaci ár, mint amiről a szerződés szólt, akkor szó nélkül kifizették a kereskedők a piacinál magasabb felvásárlási árat. Egyik év ilyen, a másik olyan, annak aki szerződést kötött, az abban foglaltakat komolyan kell vennie.

Vajon, hogyan látják a piaci helyzetet a malmok? Eddig csak pár hónapra vásároltak előre, nem volt okuk tárolni a búzát, hiszen annak nyomott volt az ára.

Dull Béla, a dunaföldvári malom kereskedelmi vezetője elmondta, jelen pillanatban 30-35 százalékkal magasabb a búza ára, mint pár hónappal ezelőtt volt. Ugyanakkor a minőséggel gondok vannak. A sok eső miatt a gombafertőzéseket nem tudták mindenhol kivédeni, így csak a kiváló minőségű termény számíthat magasabb árra.

A környékbeli országokban is elmaradt a rekordtermés, sőt rossz hírek jönnek a tengeren túlról is. A vártnál nagyobb számban jelennek meg a hazai piacon a külföldi kereskedők is. Így várhatóan még október elejéig emelkedhet a búza ára, akár ötvenezer forint közelébe is.

Csike György szerint, a búza önköltségi ára hektáronként 180 ezer forint körül van, így 4 tonnás átlagtermésnél, 40 ezer forintos árral számolva, még mindig önköltségi ár alatt marad a termelő. A szakember szerint, aki tud várni, az még tárolja a terményt.

Dull Béla pedig arra számít, a napraforgó betakarítása előtt kell a hely a tárolóban, így sokan meg akarnak majd szabadulni a búzájuktól és ősszel az árak ismét lefelé indulnak el.

A pékek aggódnak, a liszt ára felfelé indult el

A szakma bajban van, a kenyér és a péksütemény ára lefelé ment, miközben az energia és a liszt ára felfelé - mondta Szőcs István, a várdombi Agrovár pékség tulajdonosa. A gond az, hogy a kereskedők közötti konkurencia miatt, a felemelt alapanyagárat nem tudják a kenyér árába beépíteni. Hiába csökkentették le a létszámot és a termelést, az energia ára most is annyi, mintha kétszer ennyit sütnének. A drágább liszt sok vállalkozást megingat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!