Gazdaság

2011.01.04. 07:19

Minden eddigi rekordot megdöntött az atomerőmű

A paksi atomerőmű múlt évi termelése meghaladta az előzőt, a nukleáris létesítmény minden eddiginél több áramot termelt 2010-ben.

TEOL/V.T.

Mint Mittler István kommunikációs igazgató elmondta, csúcsévet tudhat maga mögött a Paksi Atomerőmű Zrt. A múlt évben 15 761 gigawattóra villamos energiát termeltek. 2009-ben, az addigi legjobb évben 15 427 gigawattóra áramot állítottak elő Pakson.

A tavalyi csúcsteljesítmény fő oka – húzta alá a kommunikációs igazgató – az, hogy mind a négy blokk megemelt, azaz kereken 500 megawattos teljesítménnyel működött egész évben. A blokkok eredeti 440 MW-os villamos teljesítményét két lépésben emelték meg.

Előbb a ’90-es években szekunderköri hatásfokjavító átalakítások révén növelték 470 MW-ra. A következő program 2009 novemberében zárult. A 4-es blokk volt az első, amelyiken elvégezték a szükséges beavatkozásokat, ez a reaktor 2006 szeptemberétől, az 1-es blokk 2007 júliusa, a 2-es blokk 2008 decembere óta üzemel korábbi teljesítményének 108 százalékán. A 3-as blokkja volt az utolsó, amelyik „beállt a sorba” 2009. november 13-án.

A teljesítménynövelés – húzták alá az atomerőmű vezetői többször is – felért egy kisebb erőmű építésével, de annál olcsóbb és kedvezőbb a megtérülési ideje.

A teljesítménynövelési programért a Paksi Atomerőmű Zrt. kapta a 2009. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. Az indoklás szerint a tapasztalat, a tudás, a számítási és mérési módszerek fejlődése alapján, korszerűsített üzemanyagkazetták alkalmazásával, jelentős műszaki fejlesztés eredményeként és a tartalékok feltárásával hajtották végre a teljesítménynövelést.

Az így létrejött új erőművi kapacitás a gazdasági előnyökön túl segíti a klímavédelmi célok teljesítését és hozzájárul a villamos energia árának alacsonyan tartáshoz is - indokolták a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!