Gazdaság

2011.01.13. 11:45

Több feladatot és sok ellenőrzést tartogat az esztendő

Egy új év új lehetőséget is jelent egyben, még akkor is, ha a mezőgazdaságban minden szabályszerűen zajlik. A termelők szerint ugyanakkor nincs két egyforma esztendő, a tavalyira pedig évtizedek óta nem volt példa.

Mauthner Ilona

– A lapokat - mint az tavaly ismét beigazolódott - fentről osztják, mind az időjárás mind az árak tekintetében – mondta Bukovics Zsolt, a megyei agrárkamara vezető tanácsosa. Hozzátette, az elmúlt év teljesen nyilvánvalóvá tette, és jó időre bebetonozta azt a már korábban is hangoztatott nézetet, hogy mind inkább a szélsőséges viszonyok közti gazdálkodásra kell felkészülni.

A csendes év eleji készülődés a fiatal gazdák számára indulhat a legmozgalmasabban. Akik támogatást nyertek, januárban nyújthatják be kifizetési kérelmüket az elnyert összeg 10, illetőleg 90 százalékára.

A tavaly őszi módosítást követően idén a szeptember 15. és október 15. közötti időszakban lesz újabb lehetőség pályázatot benyújtani fiatal gazdálkodóknak, úgy tűnik, változatlan feltételek mellett.

Szintén januárban, a hónap végétől nyílik meg a méhészek előtt az új Magyar Méhészeti Nemzeti Program. A tavalyi támogatások mellett a leginkább említésre méltó újítás, hogy a méhészetek vagyonvédelmét szolgáló, a kaptárak nyomonkövethetőségét biztosító chip-technológiára is lehet pénzt kérni. A program 2013-ig nyújt kiszámíthatóságot az ágazatban tevékenykedőknek.

A legtöbb regisztrált gazdálkodót - ide értve az AKG (Agrár-Környezetgazdálkodás) támogatás nyerteseit is - érinti a monitoring adatszolgáltatás, mely már februárban elkezdődik. – A sok adat, kérdés és a hozzájuk rendelt évjáratok rengetegében segítenek eligazodni a kamarai tanácsadók, ugyanakkor egyes számviteli adatok pontosítása érdekében a könyvelőkkel is szükséges lesz egyeztetni – hangsúlyozta Bukovics Zsolt.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bukovics Zsolt szerint idén több ellenőrzésre kell számítaniuk a regisztrált termelőknek
[/caption]
Az Agrár Környezetgazdálkodási célprogramokban résztvevőknek célszerű minél előbb megtervezniük az idei növényvédelmi technológiát, amelyhez a hatóság még januárban megjelenteti az új tiltólistát.

Arra is figyelniük kell a regisztrált gazdálkodóknak, hogy az idén a növényvédelemre vonatkozó előírásokat az eddiginél szigorúbban fogja a hivatal ellenőrizni. Például vizsgálhatják a növényvédőszerek tárolását - száraz, szellőztetésre is alkalmas zárható helyiségben - az ajtóra ráírva, hogy méregraktár. Az ehhez kapcsolódó dokumentációt, a permetezési naplót, a raktár nyilvántartását is naprakészen kell vezetni.

Aki arra hivatkozik, hogy pár hektárja van, így nincs szüksége raktárra, neki arra kell figyelnie, hogy a megvásárolt permetszert még aznap felhasználja. A szállítólevél dátumát ellenőrizhetik a permetezési naplóban szereplő művelet idejével.

Idén is kell regisztráltatni, így jár csak támogatás

A területalapú támogatás benyújtásának határideje május 15., mely egyben a nemzeti kárenyhítési rendszerhez való csatlakozás dátuma is. Akiknek a tavalyi ellenőrzést követően a szankciók miatt új terület azonosítási kérelmet kell benyújtaniuk -  szintén még az egységes kérelem benyújtási határideje előtt -, fel kell készülniük, hogy a terület újbóli lemérése időigényes, így annak előkészítését jóval korábban kell elkezdeni.

A vállalkozóknak kötelező a kárenyhítési rendszerhez való csatlakozás, szántó esetén hektáronként 800 forintot kell befizetniük erre a számlára május 15-ig.

A tavalyi bel- és árvízi kárigények országosan 37,7 milliárd forintra rúgnak, ugyanakkor a  gazdálkodói befizetések és az állami kiegészítés együtt mintegy 4 milliárd forint. A benyújtott károk forrásarányos összegét március 15-ig fizeti ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!