Gazdaság

2011.08.23. 11:01

A munkanélküliség nem, a gazdaság alig nőtt

Az európai adósságválság negatív hatásai valamelyest enyhültek, de az árnyék azért még nem tűnt el Európa, s ezen belül hazánk, fölül a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.

V. M.

A magyar gazdaság az első negyedévben 2,5 százalékkal növekedett. Az ütem a második negyedévben nem gyorsult, és várhatóan a hátralévő időszakban sem lesz dinamikusabb.

A termelési oldalon a mezőgazdaság teljesítménye – a viszonylag kedvező időjárásnak köszönhetően – számottevően nő. Az ipari termelés bővülése áprilisban és májusban kissé lassult, de a növekedési folyamat ebben a szektorban az év egészében dinamikus marad. Az építőiparnak a kereslet hiánya miatti mélyrepülése azonban tovább tart.

A kiskereskedelmi forgalom az első félévben nem bővült. Az elsősorban hazai piacon megjelenő üzleti szolgáltatások iránti kereslet jó esetben is csak stagnál, s nem várható élénkülés a második félévben sem.

A háztartások fogyasztása az év egészében 1 százalékos növekedést érhet le, a reálkeresetek pedig átlagosan 2,5 százalékkal növekedtek. Az szja csökkentésének módja miatt tovább nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség. A munkanélküliség azonban nem nőtt tovább, sőt, az év második felében mérséklődésére számíthatunk.

V. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!