Gazdaság

2011.08.15. 13:54

Szűk a biotermékek piaca

A Magyar Biokultúra Szövetség az idén tizennegyedik alkalommal osztotta ki az Év Biogazdája és az Év Biogazdasága díjakat – áll a szövetség közleményében.

M. I.

A szervezet az év biogazdájának a tizennyolc hektáron gazdálkodó, gabonaféléket, zöldséget és gyümölcsöket termelő Dimák János, orosházi biotermelőt választotta. A termelő 1998 óta gazdálkodik ellenőrzött bioterületen: termékei kisebb részét a helyi piacon adja el, zömét pedig nagykereskedésen keresztül.

A világ kilencvenöt országában folyik biogazdálkodás. A 127 ezer hektárnyi magyarországi bioterület 35 százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát nevelnek. Az itt felnevelt állatokból biotermék készül. Minden igyekezet ellenére azonban hazánkban a biotermékeknek szűk a piacuk.

Tolna megyében Tamási környékén van ennek hagyománya, ahol a szántóföldi növények mellett gyümölcsösön is gazdálkodnak ezzel a módszerrel.

A biokereskedelemben nagy jelentősége van a megbízhatóságnak, és ez kedvez a magyar termékeknek, melyeket a svájciak, az amerikaiak és a japánok előnyben részesítenek. A biogazdálkodás nemcsak elhatározás kérdése, állítják a termelők, hiszen rendszeresen ellenőrzik őket a különféle biokontroll egyesületek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!