Gazdaság

2011.09.30. 07:22

Az összefogás lehet a kiút a válságból

Helyben kell összefogni a vállalkozóknak és a pénzintézeteknek, hogy egymást erősítve kilábaljanak a válaságból. Ezt hangoztatták a simontornyai fórumon.

Wessely Gábor

A bank és a vállalkozók a közös boldogulás lehetőségét vizsgálják: a Völgység-Hegyhát Takarék megkezdte őszi fórumsorozatát. Az első helyszín Simontornya volt, a polgármesteri hivatal dísztermében tartottak csütörtökön ismertető és gondolatébresztő előadásokat, eszmecserét.

Brauer János, a takarékszövetkezet elnöke azt hangsúlyozta, hogy a párbeszédre törekednek. Vidékfejlesztési tervek megvalósítására nehéz gazdasági körülmények közepette is van mód, ha élő a kapcsolat a pénzintézet és a működési területén tevékenykedő vállalkozók között.

A bonyhádi székhelyű pénzintézet egyébként az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel is együttműködik. Utóbbiak közül már több mint százzal állnak kapcsolatban. Erről már Pintér Szilárd hálózati igazgató beszélt. Ingyenes számlavezetéssel is segítik a civil szervezeteket.

A rendezvénysorozat állandó közreműködője, médiatámogatója a Tolnai Népújság. Lengyel János, a lap főszerkesztő-kiadóvezetője arra mutatott rá, hogy a vállalkozások csak a túlélésre, a költségcsökkentésre koncentrálnak. Többségük a stratégiai bénultság állapotába került, nem próbáltak előremenkülni, nem kerestek új piacokat, nem kínáltak új termékeket, új szolgáltatásokat.

Mindeközben a településeknek csupán a tíz százaléka fogadott el válságtervet; a legtöbb helyen nem gondoltak arra, hogy vállalkozóikat helyzetbe hozzák, megrendelésekkel, adókedvezményekkel segítve azokat.

Pedig össze kell fogni helyben, mert a válság a vártnál hosszabb ideig, 8-10 évig is elhúzódhat. A helyi vállalkozók és a helyi pénzintézetek egymást erősítve lábalhatnak ki. A helyi lap pedig segíti az egymásra találást, a kommunikációt. 

További részletek a Tolnai Népújság szeptember 30-i, pénteki számában.

Wessely Gábor Brauer János (balról), Csőszné Kacz Edit polgármester és Thuróczy László, a Fried Kastélyszálló tulajdonosa a gazdasági fórumon Fotó: Mártonfai Dénes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!