Gazdaság

2011.09.21. 19:09

Előbb is jöhetett volna a csapadék

A hét elején megérkezett a várva várt eső. A csapadék azonban már későn érkezett a mezőgazdaság számára.

S. K.

Az elmúlt időszakban súlyos aszály alakult ki – tájékoztatott dr. Vörös Géza, a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága igazgatója.

A talajmunkákat nem lehetett megfelelő minőségben elvégezni. A repcét porba kellett vetni, a kalászosok vetőágyának elkészítése szinte lehetetlennek bizonyult. A szárazság egyedül talán a napraforgónak volt kedvező, jó minőségben lehetett betakarítani.

A hétfői eső mennyisége a megye déli-dél-nyugati területein általában húsz milliméter felett volt, de máshol is mértek legalább tizenöt millimétert. A lehullott csapadéktól a repce kelése várhatóan lökésszerűen beindul majd. A kukorica számára jobbára semleges volt ez az eső, esetleg a késői érésű fajtáknál lehet némi pozitív hatása. A közvetlenül betakarítás előtt álló tengerinek viszont nem használt a nedvesség.

A szőlő esetében a fürtökbe már nemigen tud eljutni a víz, így a szemek töppedését nem tudta visszafordítani az eső, legfeljebb az olyan késői érésű fajtáknál, mint a Merlot, vagy a Cabernet.

Az őszi vetésű gabonák magágyának előkészítéséhez, illetve a szántások elvégzéséhez viszont kifejezetten kedvező volt a csapadék. Dr. Vörös Géza szerint a továbbiakban mérsékelten meleg, napfényes időjárás lenne az ideális, némi esővel párosulva. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!