Gazdaság

2011.10.10. 15:35

Ismét kukoricáznak a gazdákkal

Tolna megyében szeptember végéig 300 milliméternyi csapadék hullott, míg tavaly ilyenkor ennek a háromszorosa.

TEOL/M.I.

Mindkét eredmény szélsőséges, idén az aszály, tavaly a bel- és árvíz okozott milliós károkat. Nyár elején még jó kukoricatermésre számítottak a gazdák és a felvásárlók is. A megyei termésátlag azonban 7,2 tonna körül alakul a korábban jelzett 8 tonna helyett, az országos pedig 6 tonna körül.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy Sándor művezető Kölesd határában ellenőrzi a minőséget (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Az idén új elem, hogy sok a vadkár. Ennek egyik oka, a már említett szárazság, a vadak, amit találtak, azt megrágták. A megyében a legtöbb bejelentés Szekszárd környékéről érkezett. Ennek oka, hogy itt kialakult egy 15.600 hektáros „zárvány” terület, amelynek nincs vadászatra jogosultja idén márciusa óta.

A megyei gabona választmány elnöke, Varga András szerint az, hogy kevesebb lesz az idén a kukorica, a felvásárlási árakon nem mutatkozik meg. Sőt, a szakértők szerint a következő hetekben az árak legalább még 10-15 eurónak megfelelő mértékben eshetnek, tonnánként.

Így a magyar piacon 40 ezer forint körüli, esetleg az alatti tonnánkénti árak alakulhatnak ki, mely jelentősen alacsonyabb mint a tavasszal kínál 50 ezer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!