Gazdaság

2012.05.08. 07:01

Kezdődik a jégesős viharszezon

A 22. szezonját kezdte meg május 1-vel a Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés. Az idei évi működést azonban veszélyezteti, hogy sokan a védett területen sem csatlakoznak a rendszerhez.

Mauthner Ilona

– Ebben az évben is a földművelők kezében van az ország egyetlen jégesőelhárítási rendszerének további sorsa – nyilatkozta Huszár István, a Nefela igazgatója. Az elmúlt évben a meglevő tagság és támogatói létszám mellé 145 új belépőt és 260 új támogató földművelőt regisztráltak.

Ennek és az időjárásnak köszönhető (száz órával kevesebb volt az üzemelés), hogy a bevételből az egyesülés finanszírozni tudta a tevékenységét és továbbra is fennmaradhatott a szolgáltatás a Dél-dunántúli régióban.

Hazánkban csak ez az egy kárcsökkentő rendszer van. Az európai országokban lényegesen nagyobb felületen, olykor több jégesőelhárítási rendszer is működik.

Horvátországban az összes művelt területen egy talajgenerátoros rendszer, Franciaországban szintén talajgenerátoros rendszer védi a történelmi borvidéket, Ausztriában 3 rendszer működik, sőt az egyik a németekkel közösen.

A mezőgazdasági termelőknek – hosszú távot vizsgálva – az elemi károk közül az aszály után a jégverések jelentik a legtöbb problémát. Az ország különböző tájain már többször tervezték, hogy a Nefela egyesüléssel karöltve, a jelenlegi védett területhez csatlakozva, vagy önállóan hozzanak létre jégesőelhárítási rendszereket.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Képünk illusztráció
[/caption]
Bács-Kiskun megyében a Kiskőrösi Kistérség szeretett volna csatlakozni a Nefela védett területeihez, Kiskunmajsa térségében pedig a földművelők és az önkormányzat szeretne önállóan talajgenerátoros jégesőelhárítást létrehozni. Ezek a kezdeményezések az összefogás hiányában az elmúlt időszakig csak tervek maradtak.

Bács-Kiskun megyében ezen kívül  beindult egy uniós projekt, ami azt térképezi fel, hogy  Szerbiával hogyan lehetne közösen rakétás jégesőelhárítást üzemeltetni.

Szerencsés helyzetben vannak a Baranya, Somogy és Tolna megyei mezőgazdasági termelők és a lakosság, hiszen felettük kiépített jégesőelhárítási rendszer működik. A védett területen a haszonélvezőknek már csak a rendszer fenntartásáról kell gondoskodniuk.

– A jégesőelhárítás csodákra nem képes, teljes mértékben a jégveréseket megszüntetni nem tudja, de éves szinten 50-60 beavatkozással, a tapasztalatok alapján 71 százalékkal lehet csökkenteni a jégkárokat – mondta az igazgató. Hozzátette, ez csak a mezőgazdasági károkban 3 milliárd forint megtakarítást jelent.

Korábbi írásaink a Nefela-ról, kattintson!
Ide kattintson az aktuális időjárás előrejelzésért!

A teljes írást a Tolnai Népújság május 8-i, keddi számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Mauthner Ilona Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!