Gazdaság

2013.09.24. 10:25

Rendben működtek tavaly a hazai nukleáris létesítmények

Megfelelő a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia 2012. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés szerint.

Vida Tünde

A hatósági ellenőrzések során feltárt kisebb hiányosságok nem veszélyeztették a nukleáris biztonságot, és a környezeti kibocsátási határértékeket sehol nem lépték túl. A négy magyarországi nukleáris létesítmény – a paksi atomerőmű, a budapesti kutatóreaktor, az oktatóreaktor és a kiégett kazetták átmeneti tárolója – a tervekben, engedélyekben meghatározottak szerint üzemelt, összegzi a dokumentum. Azt is részletezi, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2011 decemberében nyújtotta be engedélykérelmét az atomerőmű 1. blokkjának a tervezett üzemidőn túli működtetésére, amelyre „válaszul” az Országos Atomenergia Hivatal 2012 decemberében adta ki a határozatot, amely szerint a megfelelő biztonsági feltételek teljesülése esetén a blokk további húsz évig üzemeltethető. A döntés az egész magyarországi energiaellátási biztonságra pozitív hatással van, hangsúlyozza a jelentés, amely arra is kitér, hogy az atomerőmű 2012-ben 15 793 gigawattóra áramot termelt, és ezzel a hazai villamosenergia-termelés 45,9 százalékát adta.

A kiégett fűtőelemek, valamint a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról kötött nemzetközi egyezmény negyedik felülvizsgálati konferenciáját 2012 májusában tartották. Ennek legfontosabb megállapítása Magyarország számára az volt, hogy a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelése terén az ország megfelel a nemzetközi elvárásoknak – áll a dokumentumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!