Gazdaság

2017.01.30. 15:41

Árat kellene emelniük a malmoknak is

Két hete számoltunk be arról, hogy februártól árat emelnek a pékek a megye sütödéiben is, mert nem tudják kigazdálkodni másként a megnövekedett kiadásaikat.

Mauthner Ilona ([email protected])

A kenyérár emelésének a hírére mindenki felkapja a fejét, pedig már öt éve csak tervezik a pékségek az árak módosítását. Két hete még nem is számoltak azzal a lehetőséggel, hogy nem csak a bérköltségek, de akár a legfontosabb alapanyag, a liszt ára is emelkedhet.

Pár napja a malmok vezetői is jelezték, hogy elkerülhetetlennek tartják a liszt árának minimum 5 százalékos emelését. A legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez – indokolta a várható lisztáremelést a Gabonaszövetség. Tájékoztatásuk szerint, minden vállalat maga dönti el, mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat egyes cégeknek.

Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormány a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta. Az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol a munkaerő utánpótlása is hiányzik, hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre, mondták a Gabonaszövetségnél. Mindezek a szervezet szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának növelését is.

Az általunk megkérdezett malmok vezetői ugyanakkor azt is elmondták, a sütőipari forgalom jelentősen visszaesett, ennek következménye hogy kevesebb liszt fogy, így bár az említett okok miatt a malmoknak is árat kellene emelni, a jelenlegi helyzetben ezt nem tehetik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!