Hatás

2017.08.04. 06:15

Árthat a termésnek a hőség

Minőségi romlást okozhat a most érő zöldségeknél és gyümölcsöknél az elhúzódó kánikula, de a kertészek szerint ha fokozatosan jön a lehűlés és nem viharokkal, jégesővel, akkor a termés nincs veszélyben – írta pénteki számában a Világgazdaság.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta: a fólia alatt és üvegházakban termesztett paprikára nagy veszélyt jelent, hogy a fólia ilyen időjárási körülmények között nem tud átszellőzni. A forróságon kívül az aszály is gondot okoz, és a kánikulában az öntözés is kevésbé hatékony.

A terméktanács ugyanakkor egyelőre nem változtatott korábbi termésbecslésén, amely szerint szabad földről 33-35 ezer tonna, a hajtatott paprikából pedig 170-180 ezer tonna termés várható. A fóliás és üvegházi paradicsom 120-125 ezer tonnás termést hozhat, az ára ugyanakkor a tavalyinál 8-10 százalékkal alacsonyabb. Szabadföldi paradicsomból, amely szinte kizárólag ipari hasznosításra megy, 110-120 ezer tonna teremhet az idén.

A gyümölcsök közül legjobban a szőlő tűri a nagy meleget, az almánál, szilvánál, őszibaracknál viszont minőségromlást okozhat a hőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!