drágul is?

2017.08.22. 11:51

Indiában nyolc éves mélyponton a kávétermés

Az idei termésévben a csapadékhiányos időjárás és a kártevők elszaporodása okozza a gyenge hozamot.

A dél-ázsiai ország ugyan elsősorban tealevél termesztéséről híres, de egyben a világ hatodik legnagyobb kávétermelője is. India elsősorban a gyengébb minőségű robusta kávéfajtát termeszti, amely a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga. Ebből a kávéfajtából várhatóan 210 ezer tonnát takarítanak be az októberrel kezdődő termésévben, 6,4 százalékkal kevesebbet, mint a szeptember végén záródó termésévben.

A jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávéfajtából az októberrel kezdődő egy évben 96 200 tonna betakarítására számítanak, ami 4,7 százalékos csökkenés.

Helyi szakértők számításai szerint az új termésévben így összességében mintegy 300 ezer tonna kávét szüretelnek Indiában, 5,3 százalékkal kevesebbet a hamarosan záródó évinél és a legkevesebbet a 2009/2010-es termésév óta.

Indiában 1670-ben kezdődött a kávétermesztés hét becsempészett kávébabbal. India kávétermésének háromnegyedét exportálja jelenleg. Az indiai kávébab legnagyobb vásárlója Olaszország, Németország és Belgium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!