gyász

2020.09.23. 14:50

Meghalt Verebély Iván

82 éves korában, szerdán meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész.

Budapest, 2014. december 3. Verebély Iván színész a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. A mûsorban Csala Zsuzsa (1933 - 2014) Jászai Mari-díjas magyar színmûvésznõ, érdemes mûvész életpályájára emlékeztek. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA / Zih Zsolt

Fotó: Zih Zsolt

Verebély Iván 1937-ben született Budapesten. Édesapja többek között a Vígszínház orvosa is volt. Verebély Iván a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult, és 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Saját bevallása szerint végigbetegeskedte a gyerekkorát – írja az Origo.

Előfordult olyan is, hogy két évig feküdt szanatóriumban az úgynevezett Hilus-folyamattal, amit a tüdőbaj előszobájának szoktak nevezni. Azért is tartott ennyi ideig a gyógyulás, mert akkor még nem fedezték fel a penicillint.

1961 és 1963 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt, 1963 és 1968 között pedig a Nemzeti Színházban játszott. Verebély Iván 1968 óta volt a Vidám Színpad társulatának tagja, ahol később örökös taggá választották.

Gyerekként karmesternek készült, rengeteget járt az Operába is. Nagyjából ötéves volt, amikor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látta a Víg özvegy-et, ahol édesapja volt az ügyeletes orvos, aki mellől nézte az előadást egy ideig. Aztán az egyik pillanatban belopózott a zenekarba, ahol javában vezényelt.

Állítólag a Filmhíradó rögzítette is a mozdulatait, és heteken át vetítették a jelenetet. Gyerekként többször kezdett bele a zongoratanulásban, de szinte minden alkalommal egy hosszabb kórházi kezelés kezdődött, így végül a Színház- és Filmművészeti Főiskola lett a folytatás.

Színpadi és játékfilmes szerepei mellett Verebély Iván rengeteget szinkronizált: több mint 380 szinkronszerep fűződik a nevéhez.

A főiskola után került Miskolcra, majd a budapesti Nemzeti Színházba, végül a Vidám Színpadhoz, amely 1996-ban megszűnt, majd ugyanazzal a névvel alakult ott egy új színház, amely 2008 óta Centrál Színház néven működik.

Verebély Iván 2018 karácsonyán került kórházba szívelégtelenséggel, ami mellég még egy nagyon súlyos tüdőgyulladás is párosult. Akkor még az orvosok sem adtak neki sok esélyt, de mégis felépült, és visszaállt a színpadra, visszavette szerepeit. Akkor azt mondta, hogy a gyerekeinek és az unokáinak köszönhette, hogy újra megtanult járni.

Mindennap jött valamelyik, volt hogy mind az öten. A betegségem vége felé két oldalról megfogtak, és mennem kellett velük – mondta akkor a Borsnak. A felépülés után lehetett tudni, hogy a szíve nem lesz már erősebb, és az ő korában kockázatos egy komoly beavatkozás.

Borítókép: Verebély Iván a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!