Van megoldás

2022.01.06. 15:00

A magyar virológus elképesztő bejelentése: így harcolhatunk a flurona ellen

A szakember mindent elmondott, amit tudni lehet az új tünetegyüttesről.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa, Kis Zoltán szerint, ha megfertőződünk is az influenzavírussal vagy a koronavírussal, az oltások nagyban csökkentik a súlyosabb tüneteket. A virológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában elmondta, hogy az NNK referencialaborjában is találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó, mint az óriássejtes vírus vagy az adenovírus is kimutatható volt - derül ki a Ripost cikkéből.

Az NNK szakemberét azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Izraelben egy állapotos nőben egyszerre mutatták ki a koronavírus és az influenza vírusát, az új tünetegyüttest pedig fluronának nevezték el. Kis Zoltán kifejtette: egy amerikai tanulmány félmillió koronavírusos beteget vizsgált, és megállapította, hogy három százalékuknak a mintájában a koronavírus mellett megtalálható volt az influenzavírus is. 

Felhívta a figyelmet: ez nem azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus „összeállt”, és kicserélték a genetikai anyagukat, hanem azt, hogy egy időben, de külön jelennek meg a szervezetben.

Ez okozhat-e súlyos megbetegedést?

Mindkettő tud önmagában súlyos megbetegedést okozni, de főleg az oltatlanoknál. A szakember az amerikai tanulmányra hivatkozva azt mondta, azok között, akik bekerültek a kórházba és kettős fertőzésük volt, nagyobb eséllyel fordultak elő légzési problémák, mint aki az influenza vagy a koronavírus ellen be volt oltva. Megjegyezte: mindkét vírus a tüdőt támadja meg.

Hogyan lehet őket megkülönböztetni?

Arra, hogy ha a két vírus hasonló tüneteket okoz, hogyan lehet megkülönböztetni őket, azt válaszolta, ez sok esetben nem lehetséges, ezért fontos, hogy akinél felmerül a gyanú, az teszteltesse magát. 

Mint mondta, akinek súlyosabb influenzafertőzése van, arra jellemzőbb a nagyon súlyos levertség, a magas láz, ami a koronavírusra annyira nem jellemző. 

A legtöbb eset azonban nem ilyen, azoknál marad a mikrobiológiai teszt – fogalmazott.

Miért fontos felismerni mindkettőt?

A szakértőt kérdezték arról is, miért veszélyes, ha nem ismerik fel az egyik fertőzést. Erre Kis Zoltán azt mondta, az veszélyes, ha az influenzát felismerik, de a koronavírust nem, mert akkor a beteg nem kerül karanténba és továbbadhatja azt. Megjegyezte: az NNK laboratóriumában az influenzagyanú miatt bekerülő mintákat automatikusan megnézik koronavírusra is.

A virológus kiemelte az oltás fontosságát: ha megfertőződünk is az influenzavírussal vagy a koronavírussal, az oltások nagyban csökkentik a súlyosabb tüneteket.

Illusztráció: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában