új szabadalom

2018.02.21. 06:26

Elektronikaihulladék-hasznosító üzem épül Tiszapüspökiben

A több mint kétmilliárd forintból épülő, legkésőbb jövő évben megvalósuló beruházás mintegy félszáz új munkahelyet teremt.

Karcag, 2014. március 18. Munkások dolgoznak az újonnan átadott karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központban 2014. március 18-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Bander József polgármester az MTI-nek elmondta: a beruházó az erre a projektre alakult EWR Hungary Kft. Hozzátette: a projekt bekerült az államilag támogatott beruházások közé, de információja szerint konkrét anyagi támogatás még nem érkezett. A beruházás során egy 3 ezer 800 négyzetméteres csarnok és egy 800 négyzetméteres, háromszintes irodaház épül a településtől két kilométerre levő kéthektáros területen.

Az üzemben évente mintegy nyolcezer tonna elektronikai hulladékot dolgoznak majd fel, amelyet anyagára bontanak, majd 96 százalékából egy szabadalmaztatott kémiai eljárással olajat állítanak elő. Ennek elégetéséből hő- és elektromos energia keletkezik, amelyet értékesítenek – számolt be a polgármester, hozzátéve: a maradék 2-4 százalék veszélyes hulladékot a településről veszélyeshulladék-égetőbe szállítják.

Kiemelte: az üzem engedélye a próbaüzemig szól, a végleges engedélyt az újabb környezetvédelmi mérések után kaphatja meg.

Bander Jószef elmondta, az üzem létesítéséről már 2011-ben megállapodtak a cégvezetők és a település akkori önkormányzata, a beruházás a korszerű technológia szabadalmaztatása és az engedélyek megszerzése miatt indult hét évvel később.

Borítókép: Munkások a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központban

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában