Áfacsökkentés

2018.07.08. 08:49

Olcsóbb lehet a tartós tej

A friss tej áfáját már csökkentették, most az UTH és ESL tejek piacát lendítenék fel.

Budapest, 2011. június 1. Illyés Ádám és Kérdõ Gergõ tejjel koccint a tej világnapján. Egy felmérés szerint a magyarok évente mindössze 67,5 liter, azaz napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, holott a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ napi fél litert javasolnak. Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar tejágazat további fejlődését és az import áru kiszorulását szolgálná, ha az Országgyűlésnek júniusban benyújtott, jövő évre vonatkozó adócsomag-tervezetnek megfelelően 5 százalékra csökkenne a magas hőmérsékleten kezelt UHT és ESL tej általános forgalmi adója (áfa) januárban – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pénteken az MTI-nek.

Az elnök a tervezett áfacsökkentéssel a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít.

Emlékeztetett arra, hogy 2016 óta folyamatos egyeztetések folynak a kormánnyal, amelynek köszönhetően az idén január elsejével a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az áfacsökkenést követően a magyar piacon kapható friss tej mennyisége 15 százalékról 20 százalékra nőtt – mutatott rá. Megjegyezte, hogy a piac bővülését jelentősen nehezíti a klímaváltozás, mivel a friss tej csak rövid ideig őrzi meg a szavatosságát.

A csökkentést megelőzően a piaci értékesítés 15 százalékát a friss tej, míg 85 százalékát az ESL és az UHT tejek tették ki, maga az UHT tej 50 százalékot képviselt. Az elmúlt években a tejterméktanács 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, amelynek köszönhetően

2016-ban a kereskedelmi forgalomban kapható UHT tejek több mint 83 százaléka a magyar tejipartól származott.

A mennyiség tavaly minimálisan csökkent a megnőtt import miatt – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szeptembertől emelnék a nyers tej jelenleg literenként 90 forint körüli felvásárlási árát, mivel ez csak az előállítási költséget fedezi a tejtermelőknek. Ugyanakkor a magyar feldolgozók is emelhetik az áraikat, egyebek között a vaj és a zsíros tejtermékek magas ára, valamint a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása miatt.

Borítókép: Illyés Ádám és Kérdő Gergő tejjel koccint a tej világnapján.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában