rendezvény

2019.11.06. 22:29

Palkovics: a magyar gazdaság az Európai Unióban az egyik legdinamikusabb

A járműgyártás lendülete töretlen, tavaly több mint kétszeresére bővült az ágazat termelési volumene és termelési értéke is.

A magyar gazdaság fejlődő pályán halad, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt kilenc év alatt az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága lett. Ez részben a magyar járműipar teljesítményének is köszönhető – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter levelében, amelyben a Thyssenkrupp-csoport 20 éves magyarországi tevékenységét méltatta.

A miniszter szavait György László, az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára tolmácsolta a cég jubileumi rendezvényén szerdán, Budapesten.

Palkovics László szerint Magyarország a magas technológiai igényű, jelentős hozzáadott értéket előállító ágazatok számára vált vonzó célponttá.

A nemzetközi beruházók közül kiemelkedik az autóiparban tevékenykedő Thyssenkrupp-csoport, amely két évtizeddel ezelőtt három doktorandus hallgató ötlete nyomán döntött úgy, hogy Budapesten kompetenciaközpontot alakít. Ez az intézmény mára kutatás- és fejlesztési központtá vált, ahol több mint 900 villamosmérnök, informatikus és gépész dolgozik – emelte ki a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a Thyssenkrupp a budapesti kompetenciaközpont sikerei után döntött a további magyarországi terjeszkedésről, ezért Győrben, Jászfényszarun, Debrecenben és Pécsen is gyárat épített.

A vállalat által a helyszínen kiadott közlemény szerint Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készítenek. Győrben futómű-összeszerelő üzem létesült, Pécsen pedig motoralkatrészgyárat építenek.

György László Palkovics Lászlót idézve elmondta: mindezeknek köszönhetően a Thyssenkrupp Magyarországon 2000 embernek ad munkát és családjuknak biztos megélhetést. Ehhez kapcsolódóan jelezte: a járműgyártás lendülete Magyarországon töretlen, tavaly több mint kétszeresére bővült az ágazat termelési volumene és termelési értéke is. Utóbbi 2018-ban már meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, az idén pedig várhatóan felülmúlja a 9 ezer milliárd forintot. A szektor több mint 170 ezer munkavállalót foglalkoztat.

György László kiemelte Palkovics László szavait: „bízom benne, hogy az a környezet, amelyet hazánk biztosít önöknek, és az elmúlt 2 évtized sikere megalapozta a következő évtizedekre is a jelenlétüket és gyümölcsöző együttműködésünket.”

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője az eddigi, 20 éves sikeres együttműködésért köszönetét fejezte ki Palkovics László miniszternek, aki megfogalmazása szerint központi szerepet játszott a társaság és Magyarország együttműködésében.

Köszönetet mondott a városoknak is, ahol a vállalat kiépítette gyárait, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, az egykori három doktorandus hallgatónak, illetve a társaság dolgozóinak.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Thyssenkrupp AG. világszerte 78 országban mintegy 160 ezer munkavállalót foglalkoztat számos ipari és szolgáltató szegmensben. A vállalat autóipari ága 1999 óta tevékenykedik Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában