megtakarítások

2019.12.06. 11:24

Mindent visznek a számlabetétek

Úgy tűnik, mérsékelt marad a szuperállampapír elszívó hatása.

Tovább növekszik a lakossági folyószámlákon lekötés nélkül tartott pénzek aránya, miközben a betétállomány új csúcsokat ostromol – ismerteti pénteki számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva azt írja, hogy visszafogottan hat a lakossági betétek növekedésére a Magyar Állampapír Plusz, miközben a látra szóló és folyószámlabetétek aránya folyamatosan emelkedik az állományon belül.

Októberben a betéti szerződések tranzakciós egyenlege 174,7 milliárd forint pluszt mutatott, vagyis a lakossági ügyfelek jóval több pénzt helyeztek el a számláikon, mint amennyit kivettek. Tehát a betétekből változatlanul kevés pénz áramolhat a lakossági szuperállampapírba, igaz, egy hónappal korábban még 1,3 milliárdos mínuszt mutatott a tranzakciók egyenlege.

A lakossági betétek állománya közben hónapról hónapra újabb rekordokat dönt, októberben már 8882,2 milliárd forintot ért el, ami 7,4 százalékos növekedés 2018 tizedik hónapjához képest.

A stabil növekedéssel párhuzamosan folyamatosan emelkedik a látra szóló és folyószámlabetétek aránya is a lakossági portfólióban: ezek összege az október végéig számolt egy év alatt majdnem 13 százalékkal, 6446,8 milliárd forintra emelkedett, így az arányuk már 72,6 százalékos az összes betéten belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában