Járvány

2020.05.28. 11:05

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

November végén jár le a támogatás és év végéig lezárják a programot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

Bodó Sándor jelezte:

a három hónapig járó támogatást eddig több mint 10 ezer vállalkozás vette igénybe az országban, amellyel 134 ezer munkahely megtartását segítette a kormány.

A támogatás szinte minden ágazatot érint, a legtöbben kis- és mikro vállalkozások pályáztak, de van olyan nagyvállalat is, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban – sorolta az államtitkár megjegyezve, hogy átlagosan egy dolgozó havi 170 ezer forint munkahelyvédelmi támogatást kap három hónapon keresztül.

A rugalmas támogatás a K+F-nek is jár

Bodó Sándor rugalmasnak nevezte a támogatási rendszert, amit egy-egy cég akár több alkalommal, telephelyenként is igénybe vehet. Kitért a kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) támogatásokra is: ezen a címen a cégek dolgozónként havonta 318 ezer forinthoz juthatnak, Budapest után a legtöbben éppen Debrecenben.

Az államtitkár a járvány utáni „kilábalási fázisban” a munkahelyteremtő bértámogatásra, az úgynevezett 6+3 programra hívta fel a figyelmet, ami azt jelenti, hogy

az új munkaerőt felvevő – akár a régi munkaerőt újrafoglalkoztató – vállalkozásoknak dolgozónként hat hónapig biztosítja az állam a munkabért és járulékait, ha a munkáltató kész további három hónapig foglalkoztatni őket.

Országosan erre 84 milliárd forint áll rendelkezésre, és a tervek szerint ezzel 70 ezer álláskeresőnek tudnak segíteni – mondta Bodó Sándor, megjegyezve, hogy bár ez még csak néhány napos lehetőség, de nagyon népszerű, „máris háromezer fölött van azoknak a munkavállalóknak a száma, akiket felvettek a cégek”.

„Sok szektor esetében ez a túlélés záloga, (...) ezek a cégek életben tudnak maradni, lendületet tudnak kapni” – mondta, hozzátéve: a havi támogatás mértéke 200 ezer forint, amiből 112 ezret kap kézhez a munkavállaló.

Középtávon helyreállhat a bérek növekedése

Bodó Sándor kitért arra is, hogy Hajdú-Bihar megyéből több mint ötszáz vállalkozás pályázott munkahelymegtartó bértámogatásra, közel 60 százalékuk debreceni. Ezzel hatezer munkavállalónak segítettek a megyében, több mint egymilliárd forintos támogatással.

Az államtitkára tájékoztatott arról is, hogy a bruttó kereset 2020 első negyedévében meghaladta a 384 ezer forintot, ami azt jelenti, hogy a bérek erőteljesen, 9 százalék felett emelkedtek egy év alatt.

A reálbérek 4,6 százalékkal nőttek az idei év első három hónapjában, ami érdemben javítja a magyar családok anyagi helyzetét.

„Az elkövetkező időszakban arra számítunk, hogy a koronavírus miatti nehéz gazdasági helyzet a bérekre is hatással lesz, ugyanakkor középtávon helyreállhat a keresetek utóbbi években tapasztalt dinamikus növekedése” – tette hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a járvány okozta válság következtében Debrecenben egy százalékkal emelkedett a munkanélküliségi ráta. Egy helyi felmérés szerint a legnehezebb helyzetben a kis- és mikrovállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók vannak, amelyek egy-két hónapos tartalékkal rendelkeztek. Számukra különösen fontos és jó időben jön a kormány munkahelyvédelmi bértámogatása – fűzte hozzá.

A debreceni városházán megtartott sajtótájékoztatót követően Bodó Sándor helyi és hajdú-bihari vállalkozásokat keresett fel, ahol átadta a bértámogatásról szóló dokumentumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában