munkahelyvédelem és versenyelőny

2020.09.07. 11:47

Szijjártó Péter: a magyar kormány szövetségese minden cég, amely most hajt végre fejlesztést

Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve, hogy újakat hozzon létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételén hétfőn a Bács-Kiskun megyei Foktőn.

Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres.

Hozzátette: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.

A kormány szeretné támogatni a munkanélküliség ellen folytatott harcot, és minden egyes beruházás ennek egy-egy állomása. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni. Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét: a termelési értéke a tavalyi esztendőben 10 százalékkal nőtt és elérte a 3500 milliárd forintot, az idei esztendő nagyon nehéz első félévében is újabb 10 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Az ágazat 140 ezer embernek ad munkát – tette hozzá. Mint mondta: Magyarország a világ tíz „legnyitottabb országa” közé tartozik, az export és a GDP aránya 86,5 százalék, tehát „a kivitel teljesítménye alapvetően meg tudja határozni a nemzetgazdaság egészének teljesítményét”. Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen az Egyesült Királyságból érkező vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon, és az Egyesült Királyság a tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak – sorolta Szijjártó Péter.

Juhász Csaba, a magyarországi Glencore Agriculture cégcsoport ügyvezetője az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a magyarországi divízió 1996 óta összesen 260 millió amerikai dollárt költött beruházásokra. Foktői gyáruk 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzemeként 2012-ben kezdhette meg működését és eddig nagyjából 5 millió tonna napraforgót dolgoztak már fel. A mostani beruházás első ütemben 40 új munkahelyet teremt a térségben. A fejlesztéssel a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. A legfontosabb feldolgozott termény a napraforgó, de az üzem alkalmas repcemag, szójabab és kukoricacsíra feldolgozására is.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Glencore és a foktői üzem jelentős értéket ad a magyar gazdaság bővüléséhez, exportbevételeihez, a helyieknek pedig munkahelyteremtéssel a megélhetéshez. A Glencore Agriculture 35 országban van jelen, és mintegy 16 ezer embert foglalkoztat világszerte. A nyilvános cégadatok szerint a 135 embert foglalkoztató Pannon Növényolajgyártó vállalat adózás előtti eredménye két éve 5,2 millió dollár, míg az előző évben közel 5 millió dollár volt.

A termelés nem eshet vissza ismét

A kormány rendkívüli intézkedései az emberek egészsége mellett a gazdaságot is védik a koronavírustól – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kiskunfélegyházán, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át.

Szijjártó Péter a járvány kiújulása miatt elkerülhetetlennek nevezte a korlátozásokat. Az elmúlt hetekben bizonyossá vált, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, de a termelés nem eshet vissza ismét

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Félegyházi Pékség Kft. versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásán a cég kiskunfélegyházi üzemében 2020. szeptember 7-én
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A miniszter megerősítette, hogy a kormány továbbra sem a munkanélküliség következményeit, hanem az elkerülését akarja finanszírozni. A fejlesztéseket ugyanakkor nem csak a foglalkoztatás fenntartása miatt nevezte fontosnak.

A magyar vállalatok – mint mondta – a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt szerezhetnek, ha a válságban nem leépítési kényszett, hanem lehetőséget látnak.

Szijjártó Péter a rendezvényen a Félegyházi Pékség Kft.-nek nyújtott át támogatási okiratot. A sütőipari vállalat 649 millió forintból Magyarországon mostanáig ismeretlen gyártási technológiát honosít meg. A beruházással a vállalat olyan belföldi megrendelésnek is eleget tehet, amelyet eddig külföldi cég teljesített – indokolta a tárcavezető a 282 millió forintos állami támogatást. Hozzátette, hogy a Félegyházi Pékség Kft. 100 kilométernél nagyobb távolságra is szállíthat az új technológia birtokában, így más országok piacaiból is részesedhet.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy országszerte 140 élelmiszeripari cég jutott versenyképesség-növelő támogatáshoz, míg Bács-Kiskun megyéből összesen 42 vállalat jelentett be beruházást. A 20 milliárd forint értékű helyi befektetés 6700 munkahely fenntartását is jelenti, a kormány ezért 9,8 milliárd forint hozzájárulásról döntött – tette hozzá. A miniszter az ottani vállalatok teljesítményét méltatva megjegyezte, hogy a megyében 2010 óta a négyszeresére bővült az ipari termelés, a munkanélküliség pedig csaknem a felére esett vissza.

A Félegyházi Pékség Kft. 2018-ban 8 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el a cégadatok szerint, adózott eredménye 533 millió forint volt, csaknem 200 millió forinttal haladva meg az előző év nyereségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában