innovatív megoldások

2021.03.17. 23:09

Magyar vállalatok és felsőoktatási intézmények is hozzájárulnak a nyugat-balkáni térség fejlődéséhez

Ismét fokozott érdeklődés övezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatási felhívását, amelynek célja, hogy segítse a nyugat-balkáni régió országainak klímavédelmi törekvéseit, egyúttal bővítse a magyar kis- és középvállalkozások exportlehetőségeit – közölte szerdán az ITM.

A közlemény szerint Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kijelentette: a projektek értékelése során szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a magyar környezetipari cégek és a felsőoktatási intézmények egyaránt jól haladnak az alacsony kibocsátású és körforgásos gazdaság felé történő átmenetet támogató innovatív megoldások kidolgozásában, amelyekkel üzletileg is életképes beruházások külpiaci előkészítését alapozzák meg.

A program 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar cégeket és a felsőoktatás szereplőit olyan innovatív megoldások kidolgozásában, amelyek hozzájárulnak az alacsony károsanyag kibocsátású, körforgásos gazdaságra történő átálláshoz. Ezzel Magyarország nemzetközi klímavállalásainak teljesítését hazai munkahelyek teremtésével segíti elő, amely különösen fontos a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozása szempontjából – tette hozzá.

A kedvezményezett projektek között a hazai cégektől érkező városi energiahatékonysági fejlesztéseket megalapozó, zöldmezős vízipari beruházást vagy körforgásos hulladékkezelést, valamint a mezőgazdasági alkalmazkodást lehetővé tevő kezdeményezések mellett a zöldtechnológiák elterjedését támogató javaslat is van.

Steiner Attila hangsúlyozta, hogy a támogatott projektekből olyan portfólió kialakítása a cél, amelynek segítségével a térségbe irányuló magyar befektetések még tovább növelhetők.

Az ITM háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által második alkalommal meghirdetett felhívásra a támogatási keretet többszörösen meghaladó összegre nyújtottak be magas színvonalú kérelmeket, ezért a tárca még idén újabb felhívás kiírását tervezi.

A támogatott projektek listája elérhető az alábbi linken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában