Ez most nagyon meggy!

2021.06.29. 07:28

Jó minőségű az idei magyar meggy

Jó minőségű az idei magyar meggy, és a mennyisége is fedezi a belföldi fogyasztást – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a meggyfogyasztást ösztönző kampány sajtótájékoztatóján.

Debrecen, 2019. július 3. Czellár Nikolett mezõgazdász tanuló meggyet szed. A Debreceni Egyetem Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepén felénél tart a meggy szezon, ami július 20-án ér véget. Tíz fajtát termesztenek oktatási és értékesítési céllal. A várható eladási mennyiség közel 3 tonnányi lesz. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Feldman Zsolt szerint az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nem csak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek – hangsúlyozta.

Az államtitkár közölte, hogy Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba. A megy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg – tette hozzá.

Ez most nagyon meggy! címmel csaknem egy hónapon keresztül fog tartani az idei meggyfogyasztási kampány – közölte sajtótájékoztatón az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Giczi Gergely elmondta,

Magyarországon évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként.

A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi.

Giczi Gergely elsősorban azért ajánlotta a meggyet mindenkinek, mert

rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.

Az idei fogyasztási kampány az online térben is megjelenik, de aki a rendezvénysorozat eseményeire ellátogat a következő hetekben, az nem csak virtuálisan kóstolhat magyar meggyet – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában